fbpx

2030’da 600 Milyon Kişi Yetersiz Beslenecek

İklim krizi, aşırı hava olayları, nüfus artışı, salgın hastalıklar, savaşlar ve çatışmalar… Her biri, kapıdaki gıda krizinin dünya üzerindeki ayak sesleri. Üstelik hükûmetler, finans kurumları ve özel sektör, koordineli bir çaba vermediği takdirde, açlığın sona erdirilmesi; kâğıt üstünde anlaşılmış bir madde olmanın ötesine geçemeyecek!

Küresel gıda ve açlık krizi; iklim değişikliğinin en büyük sonuçlarından biri olarak karşımızda duruyor. Tahminlere göre; 2022 yılında dünya üzerinde 691 ila 783 milyon insan açlıkla karşı karşıya kaldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Unicef ve Dünya Sağlık Örgütü iş birliğinde yayımladığı “Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Raporu”nun güncel verileri; 2022 yılında görülen küresel açlığın 122 milyon kişi artarak pandemi dönemi öncesindeki sayıları geçtiğini gösteriyor. Türkiye’nin de üyesi olduğu FAO, geçen yıl dünya nüfusunun yüzde 29,6’sının yani 2,4 milyar insanın iklim değişikliği, çatışmalar ve salgın hastalıklar nedeniyle gıdaya erişemediğini belirtiyor. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle hastalanan insan sayısı ise her gün 1,6 milyon kişiyi buluyor.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 13. sayısından (Kasım-Aralık 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Türkiye İnsan Sermayesini Kaybediyor

Bugün Türkiye’nin önündeki en büyük sorunlardan biri, 2015 yılı itibarıyla büyük bir ivmeyle artış gösteren beyin göçü. Doktora mezunu ve araştırmacı oranı zaten düşük olan Türkiye’de artan göç trendi, Türkiye’nin gelişimi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Oku

Enerjide Önemli Bir Eşikten Geçiliyor

Türkiye’de toplam kurulu kapasite 95,9 GW’a yükseldi. Söz konusu performans, elektrik üretim altyapısına da yansıyor. Türkiye’nin 11. Kalkınma Planı dâhilinde 2023 yılına dair hedeflediği rakam ise 110 GW.
Oku

Son Irmak Kuruduğunda…

Yaşamın devamlılığı noktasında en önemli kaynaklardan biri olan su, biyolojik çeşitliliği ayakta tutma konusunda da büyük bir rol üstleniyor. Su kaynakları, başta iklim krizi ve aşırı tüketim gibi etkenlere bağlı olarak günden güne azalıyor ve bu nedenle tüm dünya, su kıtlığına doğru sürükleniyor.