Teknopark İstanbul’da bulunan “Buz Proje” firması, atık su arıtma tesislerindeki çamuru, ekonomiye kazandırırken, kurumları da kâra geçiriyor. Çevre dostu, yenilenebilir ileri teknolojiler alanında yerli ürünler geliştiren Buz Proje, termal hidroliz, biyolojik kurutma, yakma ve gazifikasyonda AR-GE yapıp, tesisler kuruyor. 2017’de Mehmet Korhan Bulut öncülüğünde hayata geçen Buz Proje’nin Ortağı ve Proje Müdürü Deniz Ünlü, çevreyi tam olarak koruyan yerli bir çözüm ürettiklerine işaret ediyor.
Teknopark’ta Termal Hidroliz Yapan Tek Firma
Çamurdan elde edilen biyogazın üretim verimini artıran Buz Proje, yine çamuru güneş enerjisi ile kurutup katı yakıta dönüştürüyor. Tüm bunları, kurulan tesisin enerji verimliliğini maksimum seviyeye çıkaran bir yapıyla inşa ederek, biyolojik atıkları çok daha fazla enerji üretebilecek hâle getiriyor. Deniz Ünlü, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu iş modelleriyle, Türkiye’de cari açığı kapatacak bir kapıyı araladıklarını anlatıyor.
Biyogazdan Elektrikte Yüzde 25 Artış Sağladık
Adana Ceyhan Atık Su Arıtma Tesisleri’nde ilk denemelerini yaptıklarını söyleyen Ünlü, biyogaz üretiminde yüzde 28-33, biyogazdan elektrik üretiminde de yüzde 22-25 artış sağladıklarını belirterek “Tesisi daha verimli hâle getirebilecek modifikasyonları tamamlıyoruz. Bu yatırım iki buçuk senede kendini amorti ediyor. İthal muadillerde ise geri ödeme süresi dört-beş yıl arasında değişiyor.” diyor.
Know-How İhracatı Yapıyoruz
Öncelikle AR-GE projelerini ticarileştirmek istediklerini söyleyen Ünlü, şu bilgileri verdi: “Güneş kurutma ve hızlı kurutucular gibi AR-GE çalışmalarımız devam ediyor. Doğu Avrupa, Orta Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu hedef pazarlarımız. Şu ana kadar 320 bin dolar Fas’a, 170 bin dolar da Romanya’ya satışımız oldu.
Kuzey Afrika’da Biwater ve PWP firmaları ile çalışıyoruz. Son olarak Pakistan, Sırbistan gibi ülkelerde yeni sistemlerimizin satışına yönelik görüşmelerimiz devam ediyor. Hırvatistan’ın yerel bir firmasıyla anlaşıyoruz ve Hırvatistan’da bir firma kuracağız. Pakistan Karaçi’den ve Özbekistan’dan teklifler geliyor. Yakın ülkelerle görüşmelerimizin sürdüğünü söyleyebilirim.”
Termal Hidrolizin Avantajları
- Biyokatı hacmini yüzde 50 azaltıyor
- Yüzde 35 daha fazla biyogaz üretiyor
- Biyokatı pastörizasyonu sağlıyor
- Fiyatta yüzde 35 daha avantajlı
- Küçük ve az yer kaplıyor
- İstenilen yere taşınıp, kurulabiliyor
- Çamur taşıma, işleme maliyeti az
- Modüler ve kolay tak-çalıştır yapıya sahip
- İthal muadillerinden yüzde 35 avantajlı
- Sürekli işletilebiliyor
- Tasarımı, imalatı, montajı yerli