fbpx

Derinlerdeki Gizemli Okyanus Canlıları

Okyanuslar, dünya yüzeyinin yüzde 70’ini kaplasa da sadece yüzde 5’inin keşfedilmiş olması, derinliklerde henüz açığa çıkmamış sırların olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmalar, okyanusların derinliklerinde yaşayan canlıların, kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülmesi olarak tanımlanan “biyolüminesans” ile kendi ışıklarını yaratabildiklerini gösteriyor.

İngiliz doğa bilimci Edward Forbes, 19’uncu yüzyılda ileri sürdüğü Abyssus Teorisi’nde, derinlere indikçe azalan güneş ışığının, okyanus canlıları için çeşitliliğin azalmasına neden olurken belli bir seviyenin altında yaşamı imkânsız kıldığını belirtiyordu. Ancak gerek teknolojik ilerlemeler gerekse artan derin okyanus keşifleri, bu teorinin pek de doğru olmadığını gösterdi. Zira yapılan çalışmalar, bin metreden derinde, yani güneş ışığının ulaşmadığı kesimde, keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda canlı türü olduğunun altını çiziyor. Derinliklerdeki dört gizemli canlıya daha yakından bakıyoruz.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 17. sayısından (Temmuz-Ağustos 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Denizin Yenilenebilir Enerji Kaynağı; Dalga

Soluduğumuz oksijenin yarısını üreten denizler, doğa dostu enerji kaynakları için de önemli bir potansiyele sahip. Yıllık yüzde 40 büyümesi beklenen dalga enerjisi, denizin sunduğu temiz enerji kaynaklarından sadece biri.
Oku

Sürdürülebilir Balıkçılık Mümkün mü?

Bugün iklim değişikliği, aşırı avlanma, deniz ve okyanus kirliliği gibi sebeplerle erişilebilen balık rezervlerinin çok büyük bir bölümü yok olma tehdidi altında. Dünyadaki toplam balık stoklarının yüzde 60’ı tükenmiş durumda. Uzmanlar, bu gidişata müdahale edilmediği takdirde 2050 yılına kadar dünyadaki balık stoklarının tamamının tükeneceğini öngörüyor. Peki, sürdürülebilir balıkçılık bu alanda geleceği yeniden şekillendirebilir mi?
Oku

Küresel İklim Krizi Denizlere İndi

Sera gazı salımıyla yeryüzü ısınıyor, buzullar eriyor. Su seviyelerindeki yükseliş ve ısı artışı durdurulamazsa 2100 yılına doğru, yeryüzü büyük felaketlerle karşı karşıya kalacak. Bu demek oluyor ki: Motorları maviliklere süreceğimiz yarınlarımız tehlikede!
Oku

Denizde Yeşil Dönüşüm, Deniz Yolunda Başladı

Küresel ticaretin yüzde 85’ten fazlasını taşıyan çeşitli boyutlardaki 63 bin gemi, getirilen çevre kurallarına uyum sağlamaya çalışsa da orta vadede yerlerini yeni nesil gemilere bırakacak. LNG ve hidrojen gibi alternatif yakıtlar öne çıkmaya başlasa da nükleer tahrikli ticari gemilere de hazır olunmalı!