fbpx

Dijital Alışverişin Çevresel Bedeli

Dijital alışverişin çevresel bedeli düşündüğümüzden daha ağır olabilir. Her sipariş, karbon ayak izimizi artıran gizli bir tehdidi de beraberinde getiriyor.

E-ticaret, son yıllarda tüm dünyada alışveriş alışkanlıklarını yeniden şekillendirerek hızla büyüdü. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede milyonlarca insan günlük alışveriş ihtiyaçlarını çevrim içi platformlardan karşılıyor. Ancak her şeyin tek bir tıkla kapımıza kadar gelmesi, zamandan tasarruf sağlarken çevreye olan etkisini gözden kaçırmamıza neden oluyor. Dijital alışverişlerin çevresel bedeli, sürdürülebilir bir geleceğin peşinde olanlar için yeni sorular doğuruyor. Bu noktada paketleme malzemelerinden lojistik süreçlere, karbon emisyonlarından sürdürülebilir tüketici davranışlarına kadar pek çok faktör devreye giriyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 19. sayısından (Kasım-Aralık 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Kalkınma Planı’nın Odağında “Yeşil Büyüme” Var

Türkiye’nin 2024-2028 yılları için kalkınma hedeflerinin belirlendiği 12’nci ve son “Kalkınma Planı” kamuoyuna sunuldu. Önceki yıllarda kendine yalnızca başka konuların içinde yer bulabilen “iklim krizi”, bu defa, “yeşil dönüşüm” ve “sürdürülebilir kalkınma” vurgusuyla planın merkezine alınıyor.
Oku

Dünya Yeşil Ekonomiye Hazırlanırken Adil Geçiş Mümkün mü?

Dünya, yeşil ekonomiye geçme hazırlığında. Bu süreçte karbon salımı yüksek sektörler dönüşüyor. Önümüzdeki dönemde, karbon yoğun sektörlerde faaliyet gösteren pek çok kurum ve kuruluş, bu geçiş dönemine uyum sağlayamadığından dolayı kapanmak zorunda kalacak. Kapanmalar sebebiyle milyonlarca işçinin işsiz kalması söz konusu. Peki, bu süreçte adil bir dönüşüm nasıl mümkün olacak?
Oku

İnsanın İnsana Yaptığı

“Ömrünü nasıl tükettiysen burada, bu köşecikte, öyle tükettin demektir bütün yeryüzünü de.” - Konstantinos Kavafis
Oku

Dünya’dan Sonra Uzayı da Çöplüğe Çeviriyoruz

Dünyayı tükettiğimiz yetmedi, sıra uzaya geldi. Devletler arasında uzayda yer kapma yarışları devam ederken uydulardan kopan roket parçaları ve diğer atıklar; dünyanın alçak yörüngesinde devasa bir uzay çöplüğüne dönüşerek insanlık için büyük bir risk oluşturuyor.