fbpx

Dünya’dan Sonra Uzayı da Çöplüğe Çeviriyoruz

Dünyayı tükettiğimiz yetmedi, sıra uzaya geldi. Devletler arasında uzayda yer kapma yarışları devam ederken uydulardan kopan roket parçaları ve diğer atıklar; dünyanın alçak yörüngesinde devasa bir uzay çöplüğüne dönüşerek insanlık için büyük bir risk oluşturuyor.

Dünya kaynaklarını tükettik, gezegenin limit aşım günlerini her sene öne çekiyoruz, 2030 hedeflerinden 2023 itibarıyla saptık, 1,5 derece kritik eşiğini ha geçtik ha geçeceğiz, yerkürenin her bir bölgesinde sıcaklık rekorları kırılıyor, dünya ekonomisi düşüşte, yoksulluk, açlık kol geziyor… Baktık artık dünyada tüketecek kaynak kalmadı, bu sefer de gözümüzü yükseklere diktik. Yükseklik derken mübalağa yapmıyoruz; bayağı yükseklerden, uzaydan bahsediyoruz.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 13. sayısından (Kasım-Aralık 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Mercanlar için Hayata Dönüş Vakti

Marmara Denizi’ndeki su altı yaşamında kritik öneme sahip mercan türlerinin korunması için Deniz Yaşamını Koruma Derneği’yle birlikte harekete geçen Anadolu Efes, Denize +1 Nefes Projesi’yle Tavşan Adası açıklarında mercan nakli gerçekleştiriyor.
Oku

İklim Öngörülerinde Cassandra Sendromu

Uzun yıllardır iklim değişiminin getireceği riskler hakkında uyarılarda bulunan bilim insanlarının durumu, geleceği görüp de kimseyi kendine inandıramayan mitolojik karakter Cassandra’yı andırıyor. Üstelik bunun psikolojide bir ismi bile var: Cassandra Sendromu!
Oku

Pamukta Sürdürülebilir Yol Haritası

WWF-Türkiye tarafından hazırlanan “Pamukta sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılması için öneriler: İyi pamuk incelemesi” raporu, Türkiye’deki pamuk üretiminin ekolojik, ekonomik ve sosyal yönden sürdürülebilirliğini amaçlayan yöntemlerin ve uygulamaların, çiftçiler arasında yaygınlaştırılması sürecine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme sunuyor.