Şehirler, yeryüzünün sadece yüzde ikisini kaplamasına rağmen dünyadaki kaynakların dörtte üçünü tüketiyor. Bugün bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak ve sürdürülebilir bir dünya inşa etmek amacıyla kurulan akıllı şehirlerin, yakın gelecekte popülerliğini artırması bekleniyor. Kentsel sürdürülebilirlik ihtiyacından doğan akıllı şehirler, ekolojinin teknoloji ile entegre edilmesiyle doğa ile uyumlu, ekonomik olarak yetkin, alternatif bir kent vizyonu ortaya koyuyor. Günümüzde akıllı şehir tasarımları genellikle Asya ülkelerinde uygulama alanı buluyor.
Güney Kore’nin başkenti Seul’un 65 kilometre güney batısında, 610 hektarlık bir arazide resmi olarak 2015’de sıfırdan inşa edilen akıllı şehir Songdo, eko-şehir vizyonunun en iyi örneklerinden biri. Koreli ve uluslararası konsorsiyum şeklinde oluşan firmalar tarafından inşa edilen şehrin yapımına 2001 yılında başlandı ve yapımı 2015’te tamamlandı. 2022 yılına kadar ise yaklaşık 100 bin haneye ve 260 bin nüfusa hizmet verecek altyapıyı inşa etme çalışmaları devam ediyor.
Proje, Güney Kore ekonomisini ihracat odaklı ve üretim temelli bir ekonomiden kurtarmak amacıyla kurgulanmış; düşük karbonlu, sürdürülebilir ve bilgi odaklı bir ekonomiye ulaşma girişiminin parçası. Şehir sürdürülebilir ulaşım, açık ve yeşil alanların birlikte kullanımı, verimli malzeme ve enerji kullanımlı yapılar gibi sürdürülebilir tasarım yaklaşımları ile 2008’de Financial Times ve Urban Land Institute tarafından verilen Sürdürülebilir Kent Ödülü’ne de layık görüldü.
Sürdürülebilirlik konusunda iddialı olan şehrin kentleşme politikası BEŞ temel ilkeye dayanıyor:
- Yüzde 40 kamusal yeşil alan
- Yeni ulaşım sistemleri; elektrikli ve hibrit araçlar, raylı toplu ulaşım sistemi ve bisiklet ağları
- Su tüketimi; yağmur suyunun toplanarak modern sulamada kullanılması
- Enerji verimliliğini en üst seviyede sağlamak
- Atıkların ileri düzeyde yeniden değerlendirilmesi.
Bilgisayar destekli akıllı sistemler ile altyapısı düzenlenen Songdo; atık yönetimi, enerji tüketimi çalışmaları ve erişilebilir yeşil alanlardan oluşması nedeniyle dünyanın en yüksek LEED sertifikalı projelerinden biri. Aynı zamanda dünyadaki ilk özel ekonomi bölgesi olarak inşa edildi.
Sensörlerle Donatılmış Bir Şehir
Songdo’nun ağ altyapı sağlayıcıları Cisco Systems, IBM ve Microsoft gibi öncü şirketlerden oluşuyor. Altyapı sistemi, akıllı yapıları ve kamusal alanlarda yer alan sensörleri ile şehre ait veriler toplanarak dijital olarak geliştirilmiş hizmetler sağlanıyor. Hedeflenen ilkeler doğrultusunda yeşil alan oranı, erişilebilirlik, enerji kullanımı, trafik yoğunluğu, atıkların dönüştürülmesi ve su kullanımı tüm şehre entegre edilen sensörlerle takip edilip, yönetiliyor.
Şehirde Çöp Kutusu Bulunmuyor
Songdo’da gerçekleştirilen uygulamalar neticesinde 2020’de yüzde 40 su ve yüzde 76 atık geri dönüşümü gerçekleşti. Atıklar ise çöp kutularına atılmıyor. Bunun yerine akıllı binalardan alınan ve sokakta bulunan atık kutusuna atılan katı atıklar, yer altında kurulan sistem aracılığıyla ayrıştırılıp son katı atık toplama alanına gönderiliyor.
Araba Kullanımı Sınırlı
Songdo’da 25 kilometre uzunluğunda bisiklet yolları bulunuyor. Araba kullanımın sınırlı olduğu şehirde çoğunlukla toplu taşıma ya da bisiklet ile ulaşım sağlanıyor. Binaların çoğu her yere yürüme mesafesinde ve tüm binalar ile toplu taşıma arasındaki mesafe 12 dakikayı geçmiyor.
Üç Kat Daha Temiz Bir Havaya Sahip
Şehir, aynı büyüklükte başka bir şehre kıyasla üçte bir daha az sera gazı üretiyor. Seul’e 1 saat uzaklıktaki şehir, ortalamadan üç kat daha temiz bir havaya sahip.
Sular Geri Dönüştürülüyor
Elektrikli otomobiller için şarj istasyonları ve ofislerdeki tuvalet suyunu geri dönüştüren sistemler özel olarak tasarlandı.
Şehrin Yüzde 40’ı Yeşil Alan
İş merkezlerinin olduğu bölgede konutlar bulunmuyor. 25 kilometrelik bir bisiklet yolunun yer aldığı Songdo’nun yüzde 40’ından fazlası yeşil alanlara ayrılmış.
AMAÇLAR
• Sürdürülebilirlik
• Yeşil kamusal alan
• Atık dönüşümü
• Teknoloji destekli kamusal hizmetlerAKTÖRLER
• KPF Design- BIG Design- Libeskind Arup
• Cisco, IBM, MicrosoftUYGULAMA BİÇİMİ
• Yönetim merkezli (Yukarıdan aşağıya)
• Karma kullanımlı yapı stoku
• Teknoloji odaklı kentsel planlama
• Sürdürülebilir kalkınma ve ekonomi
• Gerçek zamanlı veri akışı