fbpx

“Dünyayı, Onarma Hızımızdan Hızlı Tüketiyoruz”

TRT Belgesel’de yaptığı Su Savaşları programıyla tanıdığımız Çağlar Demirkapı, yaşadığımız kuraklığın ana nedenini suyu yanlış kullanmamıza bağlıyor ve ekliyor: “Evrendeki su kaybolmuyor aslında. Sadece hızlı ve yanlış tüketerek kirletiyoruz.”

Daha düne kadar su zengini bir ülkede yaşadığımızı düşünürken, yapılan araştırmalar 2031-2032 civarında su fakiri bir ülke hâline geleceğimizi gösteriyor. Bunun ana nedeni de yanlış ve hızlı tüketim. Küresel Ayak İzi Ağı’nın [Global Footprint Network] hesaplamalarına göre bu sene gezegenimizin sunduğu bir yıllık doğal kaynakların tamamını ilk yedi ayda tükettik. Bu veri, dünya ortalaması ancak Türkiye henüz ilk altı ayı doldurmadan kaynakları tüketerek gelecekten kullanmaya başladı. Çocukluğunda “su ile insanların hayatına dokunmayı” hayal eden Çağlar Demirkapı’yla yaşam için en temel kaynağımız suya dair her şeyi konuştuğumuz röportajımızda hepimize ne denli sorumluluk düştüğünü bir kez daha göz önüne seriyoruz.


Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 18. sayısından (Eylül-Ekim 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

“Tarımın Geleceğini Değiştirmek için Çabalıyoruz”

Hayata geçirdiği projeler ile hem binlerce kadının hayatına dokunan hem de Türk toprağının bugününden başlayarak geleceğini korumaya çalışan Ebru Baybara Demir, dünyaya örnek olabilecek Topraktan Tabağa Projesi için, “Proje sadece tarımın değil benim de hayatımın dönüm noktası oldu.” diyor.
Oku

“Sürdürülebilirlik Bizim İçin Temel Bir Pusula”

“Doğa, özgürleştiriyor ve yaratıcılığı en doğal yollarla harekete geçiriyor.” diyen çocuk kitapları yazarı ve çevirmeni Sima Özkan, “Arkadaşım Dünya” oluşumunda, çocuklarla birlikte orman keşiflerine çıkıyor. Özkan’la, atıksız yaşamın ipuçlarından çocuk atölyelerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.