Üretim sanayi, hizmet ve ulaştırma sektörünün enerji tüketiminde en büyük paya sahip olduğunu düşünürüz fakat yaşadığımız konutların da enerji tüketiminde yüzde 22 gibi büyük bir paya sahip olduğunu unutmamak gerek. Bu nedenle yapacağımız elektronik ürün tercihi, konutların tükettiği enerji miktarının azaltılmasında önemli rol oynuyor. Çünkü elektronik eşyalar, konutlardaki elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor.
Zira artan enerji maliyetleri, sera gazı salımları ve enerjide dışa bağımlılık ile en etkin mücadelenin yolu, enerji verimliliğinin artırılmasından geçiyor. Enerji türleri içerisinde kullanımı en yaygın olan elektrik enerjisinin maliyeti ise diğer enerji çeşitlerine göre oldukça yüksek. Bu nedenle elektriğin tüketimi konusu oldukça önemli. Türkiye, enerji ihtiyacının yüzde 62’sini ithal ediyor ve fosil yakıt kullanarak elektrik enerjisine dönüşüm sağlayan santrallerinin toplam verimi sadece yüzde 30 seviyesinde.
Elektrik faturalarından yaşanan artışların bütçeler üzerindeki etkisi, elektronik ve beyaz eşya enerji verimliliğinin dikkatle izlenmesini zorunlu hale getiriyor. Çok düşük verimli ve yüksek verimli cihazlar arasında yüzde 60’ın üzerinde enerji tüketim farkı bulunuyor. Enerji verimliliği yüksek cihazlara nispeten daha pahalı olsa dâhi, cihazın 10-15 yıllık kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufu ile hem daha az ödemek mümkün olacak hem de daha az enerji tüketilmiş olacak.
ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ANAHTARI: ENERJİ SINIFI
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi cihazların etiketlenmesine yönelik olarak başlayan süreç, klimalar ve aydınlatma ürünlerini de kapsayarak şekilde tamamlandı. Yeni etiketler, ürünlerin enerji verimliliği sınıfını yeniden ölçeklendiriyor. Enerji etiketleri, tüketiciyi enerjiyi verimli kullanması için yönlendiren en geçerli strateji olarak görülüyor. Ürün etiketlerinin aynı tutulması, tüketicilerin aynı kategorideki ürünlerin enerji, su tüketimi ve kapasite özelliklerini kolayca karşılaştırabilmelerine imkân sağlıyor. Etiket formatında yer alan enerji verim sınıflandırması ise A, B, C, D, E, F ve G harfleri kullanılarak belirtiliyor. En verimli sınıf A, en verimsizi ise G ile ifade ediliyor. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak gelişen süreç A+, A++ ve en verimli sınıf için A+++ işaretlerinin devreye sokulmasını sağladı. Her “+” gelişen teknolojinin ve enerji tasarrufunda elde edilecek verimin bir göstergesi. Sınıflar koyu yeşil ile kırmızı arasında en fazla yedi farklı renkten oluşuyor. En yüksek enerji verimliliği sınıfını koyu yeşil, en düşük enerji verimliliği sınıfını ise kırmızı gösteriliyor.
AB’DEN ZORUNLU ENERJİ ETİKETİ
Elektronik ürünlerin, Avrupa Birliği sınırları içinde satışa sunulabilmesi için gerekli olan işaretlerin yer aldığı bilgileri barındıran bir bilgilendirme gereci olan AB Enerji Etiketi, dikkate alındığı takdirde kullanım süreci boyunca kullanıcılara önemli avantajlar sağlıyor. Elektrik enerjisinin küçümsenmeyecek kadar önemli bir kısmını tüketen elektrikli ev aletleri sektörünün, enerji verimliliği konusunda standart seviyelerini tanımlamak üzere üretilen etiketlerin enerji sembolleri; ürünlerin performansı, tükettikleri enerji miktarı hakkında bilgi veriyor. Avrupa Birliği (AB) enerji etiketlerinin yeni sürümü ise 1 Mart 2021 gününden itibaren tüm mağazalarda ve internet satışlarında geçerli olmaya başladı. Avrupa Birliği’nin yeni etiketleri, enerji verimliliği konusundaki gereklilikleri daha da sıkılaştırıldı.
Enerji etiketlerinde yer alan bilgiler:
- Enerji tüketimi miktarı
- Enerji sınıfı
- Su tüketim miktarı
- Kapasite
- Ses seviyesi