fbpx

En Sıcak Yılın Kalıntılarının Arasından Kapsayıcı Bir Gelecek Çıkabilir

Sürdürülebilirlik ilkesinin hayatın her alanına sirayet etmesi ancak kadınların ekonomiye eşit katılımıyla mümkündür. Özellikle STEM eğitimine sahip genç kadınlar ve girişimciler, iklim değişikliğiyle başa çıkma konusunda daha çok eylem ve çözüm odaklılar.

Avrupa Birliği’nin iklim ajansı yeni yılın ilk günlerinde yaptığı açıklamada 2023’ün, Dünya’nın kayıtlı tarihindeki en sıcak yıl olduğunu belirterek bilim insanlarının uzun süredir insanlığı uyardığı tehdidin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını doğruladı. AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Ajansı, 2023’teki küresel sıcaklıkların, en az 1850 yılına kadar uzanan herhangi bir yıldan daha yüksek olduğunu, “olağanüstü yüksek” seviyelere ulaştığını ve sanayi öncesi dönemlere göre ortalama 1,48 santigrat derece daha sıcak olduğunu söyledi.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 15. sayısından (Mart-Nisan 2024) ulaşabilirsiniz.


Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

“Küresel Bir Adalet Meselesi”

Zenginlerin üretmiş olduğu sera gazı salımlarının bedelini en fazla ödeyenler, genellikle bu krizin ortaya çıkmasında en az payı olan en yoksul kesimlerdir. İklim krizinin yıkıcı etkileri şimdilik, su kıtlığı, tarımsal verimlilikte düşüş ve şiddetli hava olayları şeklinde kendini gösteriyor. Bu etkiler, milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkiliyor.
Oku

Tamirat: Sürdürülebilirlik Adına Çok Önemli Bir Kazanım

Duymaya alışık olduğumuz “at gitsin”, “tamiri yenisinden pahalıya patlar”, “boş verin yenisini alın” gibi cümleler aslında doğa katliamının ve israfın çığlıkları. Boş verilip atılan eşyaların büyük çoğunluğu basit bir tamirle uzun yıllar daha hizmet edebilecek durumda, doğru adımlarla dünyanın da tamiri mümkün.
Oku

Azaltım ve Uyum Eylem Planları Neler İçeriyor?

Türkiye’nin “2024-2030 İklim Değişikliği Azaltım ve Uyum Strateji ve Eylem Planları” yayımlandı. Azaltım Planı, toplam 49 strateji ve 260 eylem içerirken Uyum Planı 40 strateji ve 129 eylemi kapsıyor.
Oku

Gezegenin Çevresel Sınırları

İhracat açısından bakıldığında, Avrupa Birliği’nde uygulanan çevresel kuralların üretimimize yansıtılması akıllıca bir ilk adım olacaktır.