fbpx

Formula 1 Gaz Kesmedi, Çevreci Dönüşüme Yeşil Işık Yaktı

Dünyanın yıllardır merakla takip ettiği Formula 1, dönüşümü ateşledi. Yenilenebilir biyoatıktan, yüzde 100 sürdürülebilir bir yakıta geçti.

Uzun bir aradan sonra geçen yıl yeniden Türkiye’ye dönüş yapan Formula 1, motor sporlarının zirve noktası olarak kabul ediliyor. Dünyanın takip ettiği yarış, odağına sürdürülebilirliği aldı. Bu sene yakıt seçiminde E10’a geçen Formula 1, 2025’e kadar yüzde 100 sürdürülebilir yakıtlı hibrit motora geçme hedefine bir adım daha yaklaştı.

Formula 1 Sürdürülebilirlik

Yeni Bir Dönem Başladı

Formula 1 Dünya Şampiyonası, yeni sezon takvimini Bahreyn’de başlattı. Bu sene yeni bir rekora imza atan yarış, altı kıtaya uzanıyor ve arka arkaya iki ve üç yarışın yapılacağı çok sayıda hafta sonunun yanı sıra ilk kez gerçekleştirilecek Miami Grand Prix’sini de kapsıyor. Bu aslında aynı zamanda kilometrelerce yol, yakıt ve sarfiyatla eş değer.

2022 yılı için takımların hazırladığı yeni otomobiller, yüzde 90 fosil yakıt ve yüzde 10 etanol karışımı olan E10 yakıtıyla çalışacak.

Yüzde 100 Sürdürülebilir Yakıt

2022 sezonu, Formula 1 hayranları için dönüşüm demek. Zira dünyaca ünlü yarış, bundan sonra artık çok daha çevreci ve sürdürülebilir bir yapıya sahip olacak. Güvenlik ve sürdürülebilirlikte artış ve daha yakın yarış modeli için tasarlanan yepyeni otomobiller, Formula 1’de yeni bir dönemin başlangıcını oluşturuyor. 2022 yılı için takımların hazırladığı yeni otomobiller, yüzde 90 fosil yakıt ve yüzde 10 etanol karışımı olan E10 yakıtıyla çalışacak. Bu da Formula 1 tutkunlarını, 2025’e kadar yüzde 100 sürdürülebilir yakıtlı hibrit motora geçme hedefine bir adım daha yaklaştıracak.

E10 NEDİR?

E10, yerel akaryakıt istasyonunun ön avlusunda bulunan yeni bir benzindir. “E”, bir alkol olan etanol anlamına gelirken “10”, benzinle karıştırılmasına izin verilen maksimum etanol yüzdesidir. Etanol ilavesi, bir motor tarafından üretilen karbondioksit (CO2) miktarını azaltır.

Formula 1 Çevreci Dönüşüm

Formula 1 ekibi yalnızca bugüne dek yapılmış en verimli hibrit sistemi yaratmakla kalmıyor. Aynı zamanda yenilenebilir biyoatıktan yüzde 100 sürdürülebilir bir “drop-in” yakıt geliştirme konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Söz konusu yakıt, dünya çapında bir ilk olacak ve otomobil ya da kamyon gibi araçlar da bu yakıtı kullanılabilecek.

Karbondioksit Emisyonları Azalacak

Formula 1’in arkasında muazzam bir lojistik süreç var. Yıllardır süregelen iş birliği, bu sene yine DHL sponsorluğunda gerçekleşiyor. DHL Formula 1 kapsamında; yarış otomobilleri, lastikler, yedek parçalar, yakıt, yayıncılık ekipmanları ile pazarlama ve ağırlama ekipmanlarından oluşan bin 400 tonluk değerli yükü her yarışa taşıyacak.

Formula 1’in 2030 yılına kadar net sıfır karbon ayak izi hedefine ulaşmasına yardımcı olmaya odaklanan DHL, yakıt tüketimini takip etmek, en verimli rotaları seçmek ve karbondioksit emisyonlarını azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Sürdürülebilirlik için altı kıtada lojistik süreçleri yönetecek olan DHL, F1 için tahsis ettiği filosunun tamamını GPRS ile donattı. Formula 1’in 2030 yılına kadar net sıfır karbon ayak izi hedefine ulaşmasına yardımcı olmaya odaklanan DHL, yakıt tüketimini takip etmek, en verimli rotaları seçmek ve karbondioksit emisyonlarını azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Alınan diğer önlemler arasında karbon emisyonlarını geleneksel uçaklara kıyasla yüzde 18 azaltan DHL’in yakıt tasarruflu Boeing 777 uçaklarının kullanımının yanında kara ve deniz taşımacılığı da dâhil olmak üzere çoklu taşımacılık çözümlerinden yararlanmak da yer alıyor.

Formula 1 Gaz Kesmedi

Geri Dönüştürülen Pist Koleksiyonu

Formula 1, tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden moda aksesuarları yapan ödüllü BEEN London markasıyla iş birliği yaptığını da açıkladı. Dünyanın en yenilikçi moda şirketlerinden biri olarak tanımlanan BEEN London, “DHL x BEEN London. Pist Koleksiyonu” adını taşıyan, sınırlı sayıda üretilen ve dünyanın dört bir yanında Formula 1 pistlerini donatan DHL pankartlarından geri dönüştürülmüş sürdürülebilir ürünlerden oluşan bir koleksiyon tasarladı. Tüm BEEN London ürünleri, Doğu Londra’daki deri atölyelerinde tamamen elde üretiliyor, öğrenme güçlüğü çeken Londralılar tarafından paketleniyor.

Hava Gösterileri Yasaklandı

Formula 1’in yıllardır yarış öncesinde düzenlediği hava gösterilerine de yönetim yasak getirdi. Organizasyon, sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında 2022 sezonundan itibaren hava gösterilerini yapmayacaklarını duyurdu.

FORMULA 1 ARAÇLARI HAKKINDA ŞAŞIRTICI BİLGİLER

  • F1 araçları, dört saniye içinde 160 km/saat’e çıkıp yeniden 0’a ulaşıyor.
  • En temel F1 aracının maliyeti 7 milyon doları buluyor.
  • Fren diskleri 1000 santigrat dereceye kadar ısınıyor.
  • Her bir Formula 1 aracı, 80 binin üzerinde parçaya sahip.
  • F1 araçlarının motoru en fazla beş yarışa dayanıyor.
  • Ortalama bir F1 sürücüsü, bir yarış süresince ortalama dört kilogram kaybediyor.
  • Araçlarının belki de en önemli parçalarından biri olan F1 lastikleri yarış başına ortalama 500 gram eriyor.
  • Dünyanın en dayanıklı kaskları F1 yarışlarında kullanılıyor.
  • Gerekli koşullar sağlanırsa Formula 1 araçları, ters şekilde sürülüyor.
  • Standart bir Formula 1 takımı, ortalama 600 kişiden oluşuyor.
  • F1 direksiyonu 20’ye yakın tuşa sahip.
  • Formula 1 araçlarına yarış sırasında yakıt doldurulmuyor.
  • F1 yarışlarında puan kazanabilen tek bir kadın sürücü var.
Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler