fbpx

Gıda Sektörü İklim Uyumlu Olmalı

Dünyada mevcut ve yaygın gıda üretimi, iklim değişimini tetiklerken iklim değişimi de gıda güvenliği üzerinde ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu sebeple gıda üretim ve tüketim süreçlerinin köklü olarak değişmesi; ve ekonomik, sosyal, çevresel temellerden ödün verilmeyecek şekilde revize edilmesi gerekiyor.

Gıda endüstrisi, bugün küresel karbon emisyonlarının yüzde 25’inden, su kullanımının da yüzde 70’inden sorumlu. Bu etkenler endüstriyi, iklim değişikliği sebeplerinin en önemli aktörlerinden biri yapmaya yetiyor. Bununla birlikte her geçen yıl dünyada gıda ürünlerine olan talep artıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, 2030 yılına gelindiğinde gıda ürünlere yönelik talep yüzde 60 artmış olacak. Gıda sektörünün mevcut proseslerinde hiçbir değişiklik yapmaması hâlinde ise gelecekte gezegene verilecek olan zararları tahmin etmek hiç de güç değil. Bu sebeple yürürlükte olan gıda üretim, tüketim süreçlerinin köklü olarak değişmesi ve ekonomik, sosyal, çevresel temellerden ödün verilmeyecek şekilde revize edilmesi gerekiyor. Gıda endüstrisi uygulamaları, iklim değişimini tetiklerken yaşanan bu değişim gıda ürünlerinin yapısını da doğrudan etkiliyor. Yani, gıda endüstrisi iklim değişimini tetiklerken iklim değişimi de gıda güvenliği konusunda tehdit oluşturuyor. Ancak ve ancak küresel sıcaklıklar, Paris Antlaşması hedefleri içinde kalırsa gıda üretiminde yüzde 5 ile yüzde 8 oranında azalma bekleniyor. Bu sebeple gıda endüstrisi, bir an önce iklim uyumlu ve dirençli hâle getirilmek zorunda.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 17. sayısından (Temmuz-Ağustos 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Lojistik, Yeşil Mutabakat’a Ayak Uydurabilecek Mi?

Lojistik faaliyetler, bir firmanın karbon ayak izinin yüzde 75'ini oluştururken taşımacılık sektörü de en büyük enerji tüketen ve karbon yayan endüstrilerden biri olarak kabul ediliyor. Sektör, AB Yeşil Mutabakatı’nın şart koştuğu “ekosistemi koruma” şartını yerine getirebilecek mi?
Oku

Karbon Salımına Dur Hamlesi Geldi

Zaman ve hızın değer kazandığı bugünlerde, tek kullanımlık ürünlere talep artarken içinde yaşadığımız gezegen elimizden kayıp gidiyor. Gelişen teknoloji ve yükselen imkânlar sürdürülebilir üretimin önünü açsa da yüksek maliyetler ürün fiyatlarını arşa çıkarıyor.
Oku

Bankacılık ve Finans Sektöründe Adil Dönüşüm Hamleleri

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve hedeflerinin hayata geçirilmesinde öncü sektörlerden biri de bankacılık ve finans sektörü. Sürdürülebilir finans bakış açısı, yeşil dönüşüme nasıl bir katkı veriyor? Sektörün atması gereken stratejik adımlar neler?