fbpx

Globalde Enflasyon Sorunu Çözüldü, Bizde Henüz Yeni Başlıyor

Türkiye ekonomisi, yüksek enflasyon ve küresel ekonomik dalgalanmaların etkisi altında zorlu bir süreçten geçiyor. Merkez Bankasının faiz kararları, hükûmetin mali politikaları ve finans sektörünün sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü, bu sürecin geleceğini belirleyecek önemli faktörler arasında yer alıyor.

Merkez Bankasının faiz indirimlerine ne zaman başlaması gerektiği soruları ekonomistleri ikiye bölmüş durumda. Bir tarafta beklenti üzerinde gelen enflasyon nedeniyle Merkez Bankasının şahin duruşuna devam etmesini bekleyenler, diğer tarafta sıkı para politikasının reel sektör üzerinde olumsuz etkiler oluşturması nedeniyle Merkez Bankasından daha güvercin duruş bekleyenler var. Amacımız enflasyonu düşürmek ise daha uzun soluklu dezenflasyon politikası uygulayarak katı mücadele etmemiz gerekiyor. Güçlü gelen enflasyon verileriyle sadece para politikasıyla mücadele etmek yeterli olmayıp, maliye politikalarını da hayata geçirmek gerekiyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 19. sayısından (Kasım-Aralık 2024) ulaşabilirsiniz.


TG AKADEMİ DANIŞMANLIK Finans Yöneticisi, Eğitmen

Total
0
Shares
Related Posts
Oku

Sürdürülebilirlik için Doğa ve Korunan Alanlar

Doğa kaybı alarm verici düzeyde olsa da “doğa pozitif” bir gelecek için imkânsız değil. Bunun için “adil” ve “karbon nötr” bir ekonomiye geçerken dünyamızın değerli ekosistemlerini de en geniş ölçekte ve en iyi şekilde korumamız gerekiyor. Dünyayı, insan-ekonomi-doğa uyumu ile yaşanabilir bir gezegene dönüştürmek için bu belki de son şansımız.
Oku

Yeşil Mutabakat ve Döngüsel İnşaat

Yeşil Mutabakat, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın gerçekleşmesi için politika ve önlemlerin ilk yol haritasını ortaya koymuştur.
Oku

Kahve Sektöründe Kâğıdın Çevresel Etkisi Büyük

Kahvedeki en büyük çevresel etki, tedarik zincirinde üretim ve kullanım kısmıdır. Çevresel etki, üretim aşamasında kullanılan elektrik, sunumu sırasında ise kullanılan karton bardaklar ve filtreler konusunda oluşur.
Oku

İklim Zararının Maddi Boyutu

Eğer tüm ülkeler 2050 yılında net karbon salmayan bir ekonomik modele geçiş yapmış olurlarsa, şimdiye kadar oluşan ısınma etkisiyle ülkemizdeki maddi zarar millî gelirimizin yüzde 2 azalmasına neden olacak. Her sene yüzde 4 ila yüzde 5 bandında büyüyen ülkemiz için bu, büyümenin neredeyse yarı yarıya azalması anlamına geliyor.