fbpx

Güneşi Uzaydan Toplamak

Uzayda toplanan güneş enerjisinin Dünya’ya iletilmesi, fosil yakıt bağımlılığını sonlandırma ve enerjiye eşit erişim sağlama açısından büyük bir dönüm noktası olabilir.

Uzayda devasa güneş panellerinin yörüngede dönerek Dünya’ya sürekli enerji sağlaması, bir zamanlar yalnızca bilim kurgu filmlerine ilham veren bir düşünceydi. Ancak küresel enerji ihtiyacının giderek arttığı ve fosil yakıtların tükenmeye yüz tuttuğu bir dönemde bu fikir, insanlık için önemli bir çözüm haline gelmeye başladı. Dünya’daki enerji kaynaklarının sınırları sürdürülebilir bir yaşam için yeni arayışları kaçınılmaz kılıyor. İşte uzay tabanlı güneş enerjisi, bu arayışın belki de en heyecan verici adımı.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 20. sayısından (Ocak-Şubat 2025) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Nükleer Enerji Risk mi Fayda mı?

Nükleer enerji, sera gazı emisyonuna yol açmadığı için temiz enerji kaynaklarından biri olsa da felaketlerle dolu tarihi nedeniyle "nükleer" kelimesi, çoğu kişi tarafından emniyetli bir enerji biçimi olarak kabul edilmiyor.
Oku

Enerjide Bağımsızlık “Temizlikten” Geçiyor

Türkiye’nin 2022’deki 99,5 milyar dolarlık enerji faturası; dış ticaret açığının yüzde 73’ünü oluşturuyor! Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın yolu ise yenilebilir enerjiye yatırım yapmaktan geçiyor.
Oku

Yenilenebilirin Yükselen Yıldızı Rüzgâr Enerjisi

Sürdürülebilir Üretim dergisi, dünyanın en büyük 12’nci yenilenebilir enerji kapasitesine sahip ülkesi olan Türkiye’nin, yenilenebilir enerji çalışmalarını incelediği bir yazı dizisine başlıyor. İlk olarak, Ocak 2024 itibarıyla toplam kurulu elektrik gücünün yüzde 28’ine ulaşan rüzgâr enerjisini ele alıyoruz.