fbpx

İklim Değişikliği ve Orman Yangınları

Orman yangınlarının iklim değişikliğiyle nasıl bir bağlantısı var? İklim değişikliği yangın çıkmasından çok, çıkan yangınların kısa sürede hızla büyümesi, geniş alanlara yayılması, taşınan kıvılcımlar ve ısı transferiyle yeni yangınların çıkması şeklinde etkili oluyor.

Birkaç yıl öncesine kadar, Rusya’da, ABD’de ya da Avustralya’da çıkan, günlerce orman süren ve binlerce hektar ormanı yakan orman yangınlarını üzülerek seyrediyorduk. Mega yangınlar olarak adlandırılan bu yangınların ülkemizde de oluşabileceğini düşünmüyorduk. 2021 yılında durum değişti. Ülkemizde 2021 yılı yazında çıkan mega orman yangınlarıyla 132 bin hektar orman yandı. Öncesinde yıllık olarak yanan orman alanı miktarı 10 bin hektarın altındaydı. Yangınlar sırasında ve sonrasında yangın çıkış nedenleri çok tartışıldı. Toplumun bir kısmı ormanların otel yapmak için yakıldığını, bir kısmı ise terör örgütlerinin yaktığını düşünüyordu. Orman yangınlarını söndürmekten sorumlu Orman Genel Müdürlüğü ise yangınları iklim değişikliğine bağlamıştı. bu düşüncelerin doğruluğu tartışmaya açık. Çünkü öncelikle günümüze kadar yanan orman alanlarında yapılan sadece tek bir otel örneği bulunmakta. Resmî verilere göre ortalama olarak yılda çıkan 2 bin 700 kadar yangından sadece beşi terör örgütlerince kasıtlı olarak çıkarılıyor. Yine resmî verilere göre, 2021 yılındaki yangınlarda ise terör unsuru belirlenememiş. İklim değişikliği ise yıldırımlar haricinde doğrudan doğruya yangın çıkmasına yol açmıyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 11. sayısından (Temmuz-Ağustos 2023) ulaşabilirsiniz.


İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve…
Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Gemiler, Petrol Sonrasına Ne Kadar Hazır?

Küresel ticaretin yüzde 85’ini taşıyan gemilerin yüzde 99’u hâlâ petrolle çalışıyor ve petrolün tamamen yerini alacak alternatif bir yakıt yok gibi görünüyor. Mevcut petrol rezervleri de 50 yıl içinde tükenecek, peki ya sonrası?