fbpx

İklim Değişiminin Etkileri Görünenin Çok Ötesinde

İklim değişiminin yeryüzünde yarattığı fiziki etkileri kavurucu sıcaklıklar, ani kasırgalar, fırtınalar ve seller yaşadığımızda görüyoruz. Peki ya görünmeyen etkiler neler? İklim krizi ve mental sağlık arasında nasıl bir bağ var?

Kavurucu sıcaklar, kuraklıklar, ani seller, taşkınlar, kasırgalar ve fırtınalar… Bazen mevsimin getirdiği normallerle gerçekleşiyor olsa da sıklıkları giderek artmaya başladı. İşte bu, insan faaliyetlerine bağlı iklim değişiminin yeryüzünde krize neden olan yansımaları. Evet, kuraklığı tarlada yeteri kadar mahsul alamadığımızda görebiliyoruz, üst üste yaşanan sellerde ise iş yerlerimiz, evlerimiz, yaşam alanlarımız talan olduğunda anlıyoruz bir şeylerin değiştiğini. Ya da artık coğrafyamızın normali hâline gelen dolu olayları nedeniyle hasar alan arabalarımızın sigorta maliyetlerini öderken fark ediyoruz gariplikleri… Hatta daha da basiti, bir adet marulu, bir adet maydanozu pazardan 30 liraya aldığımızda, iklim krizinin getirdiği olumsuz hava koşullarını aklımıza getirebiliyoruz. Hepsi cep yakıyor, hepsi ev ekonomisine zarar veriyor. Tüm bunlar, iklim krizinin görülen fiziki etkileri. Peki ya görülmeyen etkileri neler, hiç düşündünüz mü?

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 15. sayısından (Mart-Nisan 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

İklim Değişikliğinde Kabahati Kendimizde Buluyoruz

İklim Haber ve KONDA Araştırma ve Danışmanlık’ın gelenekselleşen İklim Algısı anketinin bu yıl beşincisi açıklandı. Anket, şiddeti giderek artan iklim kriziyle ilgili toplumun güncel düşüncelerine ayna tutuyor.
Oku

Perakende Devleri Değişim Sürecinde

Yılı 1,8 trilyon TL ile kapatacak olan perakende sektörünün 2022 performansını; ham madde krizi, döviz kuru, fiyat artışları ve tüketicinin alım gücü gibi etkenler belirlese de “sürdürülebilirlik için atılan adımlar” piyasada önemli bir baskı kurmuş durumda.
Oku

Kâğıdımızı Taştan Çıkartabilir Miyiz?

Ağaçtan üretilen bir ton kâğıt için 26 bin 700 litre su tüketiliyor; 1,3 ton karbondioksit açığa çıkıyor. Mermer tozundan üretilen “taş kağıtlar”da ise su ve ağaç kullanılmıyor.
Oku

Uzaktan Çalışma Bizi Nelere Yaklaştırıyor?

Pandemi dönemiyle birlikte geleneksel çalışma modelleri yerini uzaktan çalışmaya bırakmaya başladı. Salgın sürecinin geçmesinden sonra da hem dünyada hem de Türkiye’de hibrit ve uzaktan çalışma modeli varlığını devam ettirdi.