fbpx

İklim Krizini Önemli Kılan Veriler

Sanayi Devrimi ile başlayan endüstriyel gelişmeler, atmosferdeki karbondioksit seviyesini yüzde 260 artırdı. Bu artış, küresel ısınmayı ve iklim değişimlerini tetikledi.

Sanayi Devrimi ile başlayan endüstriyel gelişmeler, atmosferdeki karbondioksit seviyesini yüzde 260 artırdı. Bu artış, küresel ısınmayı ve iklim değişimlerini tetikledi. 50’li yıllarda 5 milyar ton seviyelerine ulaşan emisyon miktarının, 90’lı yıllarda 22 milyar ton seviyesine hızla yükseldiği görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada yılda yaklaşık 7 milyonun üzerinde insan, ortam hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybediyor.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Yeşil Enerjiye Yatırımlar Artıyor

İklim krizinin yıkıcı etkilerini azaltmak amacıyla 130’dan fazla ülke, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini belirledi. Küresel ölçekte net sıfıra ulaşmak için ise 2050 yılına kadar 125 trilyon dolarlık iklim yatırımı gerekiyor. Yeşil enerji dönüşümüne yönelik yatırımlar, yeterli düzeye ulaşmamış olsa da giderek artıyor. 2021 yılında küresel ekonomiye yön veren ülkeler, düşük karbonlu enerji teknolojilerinin dağıtımı için bir önceki yıla göre yüzde 27 artışla 755 milyar dolar harcadı.
Oku

Erişilebilir ve Temiz Enerjide Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Temiz enerji ve düşük karbon çözümlerine yönelik artan talep, enerji sektöründe büyük bir dönüşüme yol açıyor. Ancak oransal olarak baktığımızda, kadınların tüm bu değişimin dışında bırakıldığını görüyoruz. Erkeklerin üst yönetimde kadınlara oranla daha çok görev aldığı ve bunun eğitim durumuyla tutarlı olmadığı da dikkat çeken noktalardan biri. Araştırmalar, doktora ve yüksek lisans derecesine sahip olan kadın oranının, erkeklere göre daha fazla olduğunu gösteriyor.