fbpx

İklim Krizini Önemli Kılan Veriler

Sanayi Devrimi ile başlayan endüstriyel gelişmeler, atmosferdeki karbondioksit seviyesini yüzde 260 artırdı. Bu artış, küresel ısınmayı ve iklim değişimlerini tetikledi.

Sanayi Devrimi ile başlayan endüstriyel gelişmeler, atmosferdeki karbondioksit seviyesini yüzde 260 artırdı. Bu artış, küresel ısınmayı ve iklim değişimlerini tetikledi. 50’li yıllarda 5 milyar ton seviyelerine ulaşan emisyon miktarının, 90’lı yıllarda 22 milyar ton seviyesine hızla yükseldiği görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada yılda yaklaşık 7 milyonun üzerinde insan, ortam hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybediyor.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Liderler Gözünden Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirliğin gerektirdiği değişimden en çok etkilenen kesim ise liderler. Deloitte’un 2022 CxO Sürdürülebilirlik Raporu’na bakılırsa iş dünyasında iklim krizi nedeniyle duyulan endişe giderek artıyor. 21 ülkeden iki binden fazla CxO’nun (C sınıfı yöneticiler) katıldığı raporda katılanların %63’ü bu konuda oldukça endişeli.
Oku

Yeni Küresel Enerji Ekonomisi Yenilenebilir Enerji

İklim değişikliğine yönelik çözümün merkezinde, enerji sektörü yer alıyor. Enerji sektörü, sanayi öncesi dönemden bugüne kadar küresel ortalama sıcaklığı 1,1 °C ‘ın üzerine çıkaran emisyonların neredeyse dörtte üçünden sorumlu tutuluyor. Son dönemde hava olaylarında yaşanan aşırılıkların gözle görülür etkileri sebebiyle enerji üretiminde kullanılan kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar, yerlerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmaya başladı.
Oku

Deniz Canlıları Üzerindeki Büyük Tehdit: Mikroplastik

Dünya genelinde mevcut plastik atıkların yüzde 9’u geri dönüştürülebiliyor. yüzde 12’si yakılıyor ve geri kalan kısmı da çöp depolama alanlarına terk ediliyor. 2050 yılında, çöp depolama alanlarına gönderilen plastik çöp miktarının 12 milyar tona ulaşacağı öngörülüyor. Karasal ortamda üretilen bu çöplerin her yıl 4,8 ila 12 milyon tonu çeşitli yollarla okyanuslara karışıyor. Denizel ortamlarda plastiğin 5 milimetreden daha küçük hâli olan mikroplastikler (MPs) tüm plastik çöplerin yüzde yüzde 92’lik bir kısmını oluşturuyor.
Oku

Erişilebilir ve Temiz Enerjide Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Temiz enerji ve düşük karbon çözümlerine yönelik artan talep, enerji sektöründe büyük bir dönüşüme yol açıyor. Ancak oransal olarak baktığımızda, kadınların tüm bu değişimin dışında bırakıldığını görüyoruz. Erkeklerin üst yönetimde kadınlara oranla daha çok görev aldığı ve bunun eğitim durumuyla tutarlı olmadığı da dikkat çeken noktalardan biri. Araştırmalar, doktora ve yüksek lisans derecesine sahip olan kadın oranının, erkeklere göre daha fazla olduğunu gösteriyor.