fbpx

İklim Öngörülerinde Cassandra Sendromu

Uzun yıllardır iklim değişiminin getireceği riskler hakkında uyarılarda bulunan bilim insanlarının durumu, geleceği görüp de kimseyi kendine inandıramayan mitolojik karakter Cassandra’yı andırıyor. Üstelik bunun psikolojide bir ismi bile var: Cassandra Sendromu!

Eleanor Porter’ın dünyayı pespembe bir gözlüğün ardından gören iyimser karakteri Pollyanna’yı hepimiz tanıyoruz. Peki ya Cassandra’dan haberimiz var mı? Yunan mitolojisine ilgisi olanlar bu isimle daha önce karşılaşmış olabilir ancak bilmeyenler için hatırlatmakta fayda var. Truva’nın son kralı Priamos ve Hekabe’nin kızı olan Cassandra, Pollyanna’nın tam aksine, geleceği önceden görüp, söylediklerine kimseyi inandıramamakla lanetlenir. Yaşanacak tüm felaketleri, kendisine inanan kimse olmadığı için tek başına izleyip kahrolur. Bu öyle bir ızdıraptır ki Cassandra zaman içinde iyice yalnızlaşır, derin bir üzüntü içinde, yine gerçekleşeceğini bildiği bir tarihte hayata veda eder. Cassandra ve onun üzücü sonla biten hikâyesi, bugün psikolojide Cassandra Sendromu olarak karşımıza çıkıyor. Kişinin geleceği görerek başkalarını uyarmaya çalışması; ancak sözlerine kimseyi inandıramaması durumu… Psiko-mitolojik bu terim, aslında bugün yaşadıklarımızla birebir örtüşüyor. Kötü haberleri göz ardı etme meylimiz, bizi Cassandra’ya yaklaştırıyor… Nasıl mı?

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 15. sayısından (Mart-Nisan 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Shares
Related Posts
Oku

İklim Değişikliği ve Çevre Sorunlarına Yönelik Farkındalık Artıyor

Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2021 araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Türkiye’de bu konularda bilgi eksikliğinin, yurttaşlar arasında kafa karışıklığına yol açtığı düşünülüyor. Araştırmanın tüm bu sonuçları bir arada değerlendirildiğinde Türkiye halkının, iklim ve çevre konuları hakkında yüksek bir farkındalığa ve ilgiye sahip olduğu görülüyor. Son yıllarda artan çevre bilinci ve farkındalığıyla birlikte daha temiz, daha yeşil bir ülke talebinde bulunan insanların sayısı gittikçe artıyor.
Oku

Dünya’dan Sonra Uzayı da Çöplüğe Çeviriyoruz

Dünyayı tükettiğimiz yetmedi, sıra uzaya geldi. Devletler arasında uzayda yer kapma yarışları devam ederken uydulardan kopan roket parçaları ve diğer atıklar; dünyanın alçak yörüngesinde devasa bir uzay çöplüğüne dönüşerek insanlık için büyük bir risk oluşturuyor.
Oku

Çevresel Ürün Etiketleri Üretim Biçimlerini Değiştiriyor

Avrupa’da faaliyet gösteren çeşitli sektörler için çevresel ürün etiket uygulamaları zorunlu hâle geliyor. Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nde, çevresel etiket uygulamaları, yalnızca yasal bir zorunluluk olarak görülmüyor. İş yapış şekli olarak da benimsenmeye başlanan bu uygulama; şirketlerin tüm faaliyet alanlarının iyileştirilip, geliştirilmesinde kritik rol oynuyor.
Oku

Pamukta Sürdürülebilir Yol Haritası

WWF-Türkiye tarafından hazırlanan “Pamukta sürdürülebilir tarımın yaygınlaştırılması için öneriler: İyi pamuk incelemesi” raporu, Türkiye’deki pamuk üretiminin ekolojik, ekonomik ve sosyal yönden sürdürülebilirliğini amaçlayan yöntemlerin ve uygulamaların, çiftçiler arasında yaygınlaştırılması sürecine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme sunuyor.