fbpx

“İnsanlığın Geleceği Tohumda Saklı”

Sağlık ve beslenme üzerine yaptığı ezber bozan yorumlarla dikkat çeken Dr. Ümit Aktaş ile bir araya geldik. “Hastalıkların şifası ilaçta değil, doğru beslenmede” diyen Aktaş, laboratuvarda üretilen hibrit tohumların hastalıkları artırdığını söylüyor.

Kanser, diyabet, gluten intoleransı… Son yıllarda çevremizdeki insanların birçoğunun bu hastalıklarla mücadele ettiğini duyar olduk. Dr. Ümit Aktaş, bunun temel nedeninin hibrit tohumlar ve yanlış beslenme olduğunu söylüyor. “Sürdürülebilir tarım, yerli tohumla mümkün.” diyen Aktaş, anne sütü dışında çocuklara süt verilmemesi gerektiği konusunda da uyarıyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 16. sayısından (Mayıs-Haziran 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Prof. Dr. Selçuk Şirin:“Gerçek Müfredat Hayatın Kendisidir!”

“Ne olacak bu memleketin hâli? Türkiye, tam da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi, evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkânı vermiyor.” diyor Prof. Dr. Selçuk Şirin, son kitabı “Ya Adalet Ya Sefalet”te. Türkiye’nin önde gelen eğitimcilerinden biri olan Şirin’le bir araya geldik; adaletten eğitime, ekonomiden yeşil dönüşüme birçok konuyu mercek altına aldık.
Oku

“Hayata Devam Etmek, Duyarsızlık Değildir”

Kahramanmaraş depreminin üzerinden bir ay geçti. Yas sürecinde her birimiz psikolojik olarak farklı reaksiyonlar gösteriyoruz. Klinik Psikolog Aslıhan Oskanbaş, “İnsan, ilişki içinde iyileşir. Kendimizi toplumdan soyutlamadan, güvende hissettiğimiz ilişki ağlarının içinde kalmalıyız.” diyor.
Oku

“Afette Beslenme Hızlı, Etkin ve Basit Planlı Olmalı”

STK’lar, beslenme uzmanları ve şefler bir araya gelerek afet dönemlerinde beslenme ihtiyacını karşılamak üzere yeni bir proje geliştirdiler: “afet gıdaları paketi”. Fikri geliştiren isimler; UNDP İyi Niyet Elçisi, İhtiyaç Haritası Kurucusu, oyuncu Mert Fırat ve Beslenme Uzmanı Elvan Odabaşı ile projenin detaylarını konuştuk.Yaklaşık 350 bin kilometrekare alanda hasara yol açan ve 14 milyon kişiyi etkilediği düşünülen 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Üzerinden zaman geçtikçe, afet durumunda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve yapılan hatalar da daha net tespit edilebildi elbette. 6 Şubat depremlerinde hayatta kalan insanların ihtiyaçları arasında, soruna dönüşen konulardan birinin de beslenme olduğunu gördük. Yardım amaçlı Türkiye’nin her yerinden gönderilen gıdalar, hayati 72 saatten sonra anca bölgeye ulaştırılabildi. Ulaşan gıdaların birçoğu da dayanıksız, çabuk bozulabilecek ürünlerdi. Tonlarca ekmek, küflenerek çöpe gitti. Ulaştırılan kutuların içinde makarna, bakliyat gibi ürünler vardı. Ancak ilk 72 saatte bunları pişirebilecek su, elektrik ve ateşi bulabilmek imkânsızdı. İnsanların hayatta kalmak için yedikleri besinlerin çoğu, hızlı dışkılama ihtiyacı doğurdu ancak bölgede tuvalet bulmak bile bir süre mümkün olmadı. Oluşan her bir sorun, diğer bir soruna zemin hazırladı.