fbpx

Kâğıdımızı Taştan Çıkartabilir Miyiz?

Ağaçtan üretilen bir ton kâğıt için 26 bin 700 litre su tüketiliyor; 1,3 ton karbondioksit açığa çıkıyor. Mermer tozundan üretilen “taş kağıtlar”da ise su ve ağaç kullanılmıyor.

Söz uçtu, yazı kaldı… İnsanlık ilk olarak mağara duvarlarına semboller ve resimler çizmeye başladı, ardından Mezopotamya’da kil tabletlere kazıma yaparak metinler bıraktı. Bugünkü “modern” üretime geçilene kadar, ipek kumaşlar, bambu kamışı, parşömen ve papirüs bitkisi “kâğıt” olarak kullanıldı. Bugün batı dillerinde karşılığı olan, İngilizce “paper”, Almanca “papier” olarak kullanılan “kâğıt”, adını papirüsten aldı. En eski kâğıt parçalarının kim tarafından geliştirildiği tarih kaynaklarında net olarak geçmese de bugün her alanda kullandığımız kâğıtların mucidinin Çinli bir saray görevlisi olan T’sai Lun olduğu söyleniyor. Dut ağacının kabuğunu kaynatarak hamur hâline gelene kadar yoğuran Lun, ardından bu malzemeyi bir kalburun üzerine dökerek süzüyor ve kurutuyor. Bu şekilde “kâğıt”, önce Çin’de kullanılmaya başlanıyor, ardından Japonya, Kore ve Vietnam gibi Çin’in etrafındaki ülkelere yayılıyor. Savaşlar sırasında İslam coğrafyasına getirilen kâğıt ustaları, kâğıt yapımında kenevir ve keten kullanmaya başlıyor. Sonraki yıllarda Avrupa’da baskı tekniklerinin ve matbaa makinesinin kullanılmaya ve geliştirilmeye başlanmasıyla, kâğıda olan talep artışı, farklı madde arayışlarına neden oluyor. Ağaçlar ve ağaçlardan elde edilen selülozun kâğıt yapımında kullanılması 1765 yılını buluyor.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 13. sayısından (Kasım-Aralık 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Raporlamada “Şeffaflık” Dönemi

Şirket proje ve faaliyetlerinin, çevreye ve insan yaşamına zarar vermeyen, enerji kaynaklarını dengeli şekilde kullanacak bir çalışma sistemine sahip olup olmadığını gösteren sürdürülebilirlik raporları, “şeffaflık, güvenilirlik ve erişilebilirlik” kriterlerini tescilleyen bir güvence olarak görülüyor.
Oku

Cebimizdeki Ekolojik Yük: Para

Madeni paralar ve banknotların üretimi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük zorluklar barındırıyor. Sürdürülebilir çözümler ise her geçen gün daha fazla önem kazanıyor.
Oku

Şirketlerin Yeni Anayasası: ESG Kriterleri

İşletmelerde eskiden olduğu gibi ne pahasına olursa olsun kâr elde etme anlayışı sona erdi. Şirketlerin kaderini artık yüksek kâr oranları değil, ESG kriterleri belirliyor.
Oku

Mesleklerin Teknoloji İmtihanı

Dijital devrimin dönüştürdüğü iş dünyası, bugün bazı mesleklerin tamamen yok olması riskiyle karşı karşıya. Bir diğer deyişle, mesleklerin sürdürülebilirliği artık teknolojinin ellerinde. El becerisi ve hareket gerektiren işlere ise yapay zekânın henüz gücü yetmiyor.