fbpx

Kâğıdımızı Taştan Çıkartabilir Miyiz?

Ağaçtan üretilen bir ton kâğıt için 26 bin 700 litre su tüketiliyor; 1,3 ton karbondioksit açığa çıkıyor. Mermer tozundan üretilen “taş kağıtlar”da ise su ve ağaç kullanılmıyor.

Söz uçtu, yazı kaldı… İnsanlık ilk olarak mağara duvarlarına semboller ve resimler çizmeye başladı, ardından Mezopotamya’da kil tabletlere kazıma yaparak metinler bıraktı. Bugünkü “modern” üretime geçilene kadar, ipek kumaşlar, bambu kamışı, parşömen ve papirüs bitkisi “kâğıt” olarak kullanıldı. Bugün batı dillerinde karşılığı olan, İngilizce “paper”, Almanca “papier” olarak kullanılan “kâğıt”, adını papirüsten aldı. En eski kâğıt parçalarının kim tarafından geliştirildiği tarih kaynaklarında net olarak geçmese de bugün her alanda kullandığımız kâğıtların mucidinin Çinli bir saray görevlisi olan T’sai Lun olduğu söyleniyor. Dut ağacının kabuğunu kaynatarak hamur hâline gelene kadar yoğuran Lun, ardından bu malzemeyi bir kalburun üzerine dökerek süzüyor ve kurutuyor. Bu şekilde “kâğıt”, önce Çin’de kullanılmaya başlanıyor, ardından Japonya, Kore ve Vietnam gibi Çin’in etrafındaki ülkelere yayılıyor. Savaşlar sırasında İslam coğrafyasına getirilen kâğıt ustaları, kâğıt yapımında kenevir ve keten kullanmaya başlıyor. Sonraki yıllarda Avrupa’da baskı tekniklerinin ve matbaa makinesinin kullanılmaya ve geliştirilmeye başlanmasıyla, kâğıda olan talep artışı, farklı madde arayışlarına neden oluyor. Ağaçlar ve ağaçlardan elde edilen selülozun kâğıt yapımında kullanılması 1765 yılını buluyor.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 13. sayısından (Kasım-Aralık 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Tek Çözüm “Geri Dönüşüm” mü?

Geri dönüşüm, sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarının ilk hamlesi olarak görülse de aslında son adım olarak düşünülmesi gereken bir faaliyet. Önce, ürünlerin yeniden işlevlendirilmesi anlamına gelen “ileri dönüşüm”e şans vermek gerekiyor.
Oku

İklim Değişiminin Etkileri Görünenin Çok Ötesinde

İklim değişiminin yeryüzünde yarattığı fiziki etkileri kavurucu sıcaklıklar, ani kasırgalar, fırtınalar ve seller yaşadığımızda görüyoruz. Peki ya görünmeyen etkiler neler? İklim krizi ve mental sağlık arasında nasıl bir bağ var?
Oku

Savaşların İklim Üzerindeki Etkisi Ağır Olacak

Savaşlar, büyük can ve mal kayıplarına yol açmalarının yanında ekosisteme de geriye döndürülemez zararlar veriyor. Savaşların yarattığı çevresel bozulmalar, iklim değişikliğini doğrudan tetikliyor ve gelecek nesillerin su ve gıda güvencesini elinden alıyor.
Oku

Reklamın İyisi Değil Doğrusu Makbul

Markalar, sürdürülebilirlik yönetimlerinin kamuoyuna sunum bölümü olan reklamlarda yine o dilemmayı yaşıyor: Filmin başrolünde “iyi” mi oynayacak yoksa “doğru” mu?