fbpx

Kalkınma Planı’nın Odağında “Yeşil Büyüme” Var

Türkiye’nin 2024-2028 yılları için kalkınma hedeflerinin belirlendiği 12’nci ve son “Kalkınma Planı” kamuoyuna sunuldu. Önceki yıllarda kendine yalnızca başka konuların içinde yer bulabilen “iklim krizi”, bu defa, “yeşil dönüşüm” ve “sürdürülebilir kalkınma” vurgusuyla planın merkezine alınıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2024-2028 yıllarını kapsayan ve Türkiye’nin “2053 Vizyonu” doğrultusunda hazırlanan 12. Kalkınma Planı’nı Ekim 2023’te yayımladı. Söz konusu kalkınma planları, Türkiye’de 1963 yılından itibaren devlet tarafından hazırlanarak adalet, eğitim, ulaşım, sağlık, sosyal güvenlik gibi konularda dört yıllık kalkınmayı hedeflerini bildiriyor. Ayrıca sadece kamu için değil, toplumun geneli için de hedef birliği sağlaması açısından da önem taşıyor. Fark ettiyseniz, yukarıda tanımını yaptığımız, kalkınma planlarının temelini oluşturan konularda “çevre politikaları ve iklim krizi”nden henüz bahsetmedik. Konunun ciddiyetinin yeni yeni fark edilmeye başlanmasından ötürü, çevre politikalarının kalkınma planlarımızda kapsamlı şekilde ele alınışı 2024 yılını buldu.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 14. sayısından (Ocak-Şubat 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

İş Dünyasında İnsan Odaklı Sürdürülebilirlik

PwC Türkiye tarafından Wellbees iş birliğinde gerçekleştirilen “İş Gücünde Sürdürülebilirlik” araştırmasının sonuçları açıklandı. Sürdürülebilirliğin sosyal boyutunu ele alan araştırma, daha sürdürülebilir bir iş gücü yaratabilmek adına izlenebilecek yolları ortaya koyuyor.
Oku

Tarımın Geleceği Dikey Tarım

Dünya nüfusunun hızlı artışı, gıda güvenliği sorunu, azalan ekilebilir araziler ve bilinçsiz su tüketimi gibi sorunlar alternatif tarım yöntemlerini zorunlu hâle getiriyor. Son zamanlarda bu yöntemler arasında tarımı şehirlere taşıyan “dikey tarım teknolojileri” öne çıkıyor.
Oku

İnsanın İnsana Yaptığı

“Ömrünü nasıl tükettiysen burada, bu köşecikte, öyle tükettin demektir bütün yeryüzünü de.” - Konstantinos Kavafis
Oku

Çevresel Ürün Etiketleri Üretim Biçimlerini Değiştiriyor

Avrupa’da faaliyet gösteren çeşitli sektörler için çevresel ürün etiket uygulamaları zorunlu hâle geliyor. Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nde, çevresel etiket uygulamaları, yalnızca yasal bir zorunluluk olarak görülmüyor. İş yapış şekli olarak da benimsenmeye başlanan bu uygulama; şirketlerin tüm faaliyet alanlarının iyileştirilip, geliştirilmesinde kritik rol oynuyor.