Modada ve çevresel alanda sürdürülebilirlik odaklı dönüşüme önemli katkılar sunan Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz ve Etki Çemberleri Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Gezgüç’ün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda sularımızın karşı karşıya kaldığı plastik kaynaklı tehlikelerle birlikte plastiksizleşme somut eylem adımları da aktarıldı.
Dünya Çevre Haftası’nın bu yılki “#BeatPlasticPollution/Plastik Kirliliğine Son Ver” çağrısın vurgulandığı etkinlikte millî sporcu ve dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen de bir dalış gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında plastiksizleşen işletmeler ziyaret edildi.
Sürdürülebilirlik inisiyatiflerini “Yaşama Saygı” başlığı altında hayata geçiren Koton, Plastiksiz Kaş Projesi ile bu inisiyatiflerine bir yenisini daha ekledi. Kamuoyu ile sürdürülebilirlik taahhütlerini ve ilerleme adımlarını şeffaf şekilde paylaşma ilkesini benimseyen Koton, kurumsal destekçisi olduğu Etki Çemberleri Vakfı’nın UNDP Küresel Çevre Fonu ve yerel mentor olarak Raw Vakfı ile geliştirdiği, Kaş’taki plastik kirliliğine karşı mücadeleyi hedefleyen Plastiksiz Kaş Projesi’nin tanıtımını yaptı.
Koton, beş sezondur Suya Saygı Koleksiyonu ile plastik atıkların deniz ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı hedefliyor. Bu kapsamda 2023 yılında başlayan Plastiksiz Kaş projesi ile de bu alandaki çalışmalarını genişletiyor.
Proje ile Akdeniz’in incisi Kaş’ta plastik kullanımının ölçümlenebilir şekilde azaltılması, işletmelerin en az yüzde 50’sinin değişime ortak olması, taahhütte bulunan 36 işletmenin plastiksizleşme hedeflerine ulaşması amaçlanıyor.
Gülden Yılmaz: “Plastiksizleşme mücadelemizin örnek teşkil etmesini diliyoruz”
Etki Çemberleri Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Gezgüç ile birlikte etkinliğe ev sahipliği yapan Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, proje hakkında şunları söyledi: “Suya Saygı diyerek hazırladığımız özel koleksiyonlar ve bir süredir titizlikle yürüttüğümüz farkındalık çalışmaları ile su konusunu odağımıza almış durumdayız. Çevreye duyarlı ürünler üreterek, plastik kullanımının azaltılmasını destekleyerek, sektörümüzü de bu hareketimize davet etmek üzere önemli adımlar atıyoruz. Bugün ülkemizin nadir güzelliklerinin ve deniz altı yaşamının bulunduğu Kaş bölgemizde başlayan ‘plastiksizleşme’ mücadelesinin örnek teşkil etmesini, diğer sahil illerimizdeki işletmelere model olmasını gönülden diliyorum. Değişim ancak ve ancak birlikte mümkün!”
Koton’un daha az kaynak tüketen, daha sürdürülebilir ürünlerden oluşan Yaşama Saygı etiketli ürünleriyle dünyada suya adanmış, bilinen tek koleksiyon olan Suya Saygı koleksiyonunu 5 sezondur müşterileriyle buluşturduğunu söyleyen Gülden Yılmaz, şu bilgileri paylaştı: ‘’Suyun her damlasını gözeterek, daha az su kullanan tekniklerle üretilen koleksiyonumuzun yapım aşamalarında şimdiye kadar; tam 10 milyon 783 bin litre su tasarruf ettik. 823 bin kilogram daha az karbon emisyonu sağladık. Ayrıca balık pulu, elma kabuğu gibi organik atıkları tekstil endüstrisine hammadde olarak kullanmaya başladık. Plastiksiz Kaş Projesi’ne verdiğimiz destek esasında uzun süredir sahip olduğumuz sorumlu su tüketimi ve çevre koruma alanlarındaki hassasiyetimizin bir devamı ve yansıması.’’
Aylin Gezgüç: “Tek kullanımlık plastik kirliliğine son!”
Plastik Kaş Projesi’nin Lideri, Etki Çemberleri Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Gezgüç, dünyada her yıl yarısı yalnızca bir kez kullanılmak üzere tasarlanmış 400 milyon tondan fazla plastik üretildiğini hatırlatarak, ‘’Sadece Akdeniz’e günde yaklaşık 144 ton ile plastik bırakan bir ülkeyiz ve maalesef bu alanda diğer ülkeler arasında birinci durumdayız. Denizlerimizi plastik atıklardan koruyabilmek için Plastiksiz Kaş Projesi’ni başlattık. Bu alanda etkili bir mücadele için bir an önce tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması gerekiyor. Plastiksiz Kaş: Plastiksiz İşletmeler ile Etki Pozitif Dönüşüm’de kafe, restoran ve otellerle çalışıyoruz çünkü nihai kullanıcılara yönlendirici, birbirlerine ilham verici ve tedarikçilere de yeşil ürün sağlamaları için teşvik edici bir rolleri olduğunu görüyoruz”dedi.
Plastik kullanımının yasaklanması konusunda yerel yönetimlere ve politika yapıcılara önemli bir sorumluluk düştüğünü vurgulayan Gezgüç, şöyle devam etti: “Etki Çemberleri Vakfı’nın UNDP Küresel Çevre Fonu ve yerel mentor olarak Raw Vakfı ile geliştirdiği, Koton’un kurumsal gönüllülük ve paydaşlık modeli ile desteklediği Plastiksiz İşletmeler ile Etki Pozitif Dönüşüm Projesi kapsamında bugün hep birlikte sularımızın çığlıklarına kulak veriyor ve ortak bir çağrı yaparak herkesi değişime ortak olmaya davet ediyoruz.”
Koton’un Plastiksiz Kaş Projesi ile Kaş’ta plastik kirliliğine karşı mücadeleye destek vererek, doğanın ve modanın dönüşümüne öncülük ettiğini belirten Gezgüç, “Sürdürülebilirlik ve çevre konusundaki çalışmalarıyla sektörde öncü bir rol üstlenen Koton’u projemizde yanımızda görmekten hem mutlu hem de gururluyuz.” dedi.
Kaş Kaymakamı Murat Öztürk ise Kaş ilçesinin plastiksiz olması için atılan her adımın heyecan verici olduğunu ve kamu STK yerel yönetim işbirliğinin önemini vurguladı.
UNDP GEF/SGP Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun, Raw Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Melinda Watson’ı temsilen Jane Carpenter ve Kate Toop, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkan Yardımcısı Levent Ucuzal, Kaş Sıfır Atık Tesisi Müdürü İbrahim Yurdakul, Yerel Biyolojik Çeşitlilik Uzmanı Murat Draman, Kaymakamlık Proje Koordinatörü Bihter Kaya, Abdurrahman Bekiroğlu – Kaş Belediyesi Satın Alma Müdürü, Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Müdürlüğü, Kaş Çevre ve Kültür Derneği, Fırat Demirci – Kaş Belediye Başkanı adına katılımları ile etkinliğe değer kattı.