fbpx

Küresel Tarım Üretiminin Sekiz Numarası: Türkiye

Türkiye Bankalar Birliği’nin, tarım sektörünü analiz etmek amacıyla hazırladığı “Tarım Sektörü Raporu 2023” yayımlandı. Raporda, küresel ve Türkiye tarım sektörü, sürdürülebilir tarım, trendler ve beklentiler başlıkları altında detaylı bilgiler paylaşılıyor.

Küresel GSYH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) sektörel dağılıma bakıldığında, yıllar içinde sektörlerde önemli değişiklikler gözlemleniyor. Dünya Bankası verilerine göre, 2019 yılında 87,6 trilyon dolar seviyesinde olan küresel GSYH, 2020 yılında COVID-19 pandemisi nedeniyle dünyanın pek çok yerinde çeşitli kısıtlamaların gerçekleştirilmesi ve üretim faaliyetlerinin yavaşlaması nedeniyle yüzde 3 küçülerek yaklaşık 85,1 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılı içinde toparlanma faaliyetlerinin hız kazanması ve artan talep sonucu küresel GSYH yüzde 13 artarak 96,5 trilyon bandını yakaladı.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 12. sayısından (Eylül-Ekim 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Sessiz Tehlikenin Adı PESTİSİT

Tarım sektöründe verimliliği artırmak ve ürün kayıplarını önlemek amacıyla kullanılan pestisitler, modern tarımın vazgeçilmez unsurlarından biri hâline geldi. Gıda ürünlerinde kalan pestisit kalıntıları tüketicilerin sağlığını tehdit ederken hem uluslararası ticarette katı denetimlere hem de ret kararlarına yol açıyor.
Oku

Toprağımız İyileşsin İstiyoruz

Nüfus artışına bağlı ortaya çıkan gıda gereksinimine çare olarak yürütülen modern endüstriyel tarım uygulamaları, topraktan yüksek verim almayı sağladı. Ancak bu uygulamalar, en önemli doğal kaynaklarımızdan toprağa büyük bir hasar da verdi. Doğayla uyumlu sürdürülebilir tarım yöntemleri, bu hasarı onarabilir mi?
Oku

Nüfus Arttıkça Şehirler Yetersizleşiyor

Türkiye, bugün tüm olumsuz koşullara rağmen tarımda büyük potansiyellere sahip, dünyanın sayılı ülkelerinden biri. Ancak plansız kentleşme hamleleri ve nüfus artışı, şehirlerin tarımsal yeterliliklerini düşürüyor.