fbpx

Mesleklerin Teknoloji İmtihanı

Dijital devrimin dönüştürdüğü iş dünyası, bugün bazı mesleklerin tamamen yok olması riskiyle karşı karşıya. Bir diğer deyişle, mesleklerin sürdürülebilirliği artık teknolojinin ellerinde. El becerisi ve hareket gerektiren işlere ise yapay zekânın henüz gücü yetmiyor.

Dijital dönüşüm, bugün yaşamlarımızın her alanında etkisini hissedilir şekilde gösteriyor. Eli giderek kuvvetlenen teknoloji hem iş dünyasında beklentileri değiştiriyor hem de mesleklerin gelecekteki konumunu belirliyor. Yapay zekâ teknolojileri temelde insanlarla birlikte çalışmak ve insanların işlerini kolaylaştırmak hedefiyle tasarlansa da işlerin otomatikleştirilmesi, verimliliğin artırılması ve bazı görevlerin insansız yapılabilmesine olanak sağlaması açısından birçok değişikliğe de neden oluyor. Bu da bazı mesleklerin değiştirebileceği hatta ortadan kaldırabileceği düşüncesini akıllara getiriyor. Bir diğer deyişle, mesleklerin sürdürülebilirliği artık teknolojinin ellerinde.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 12. sayısından (Eylül-Ekim 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Raporlamada “Şeffaflık” Dönemi

Şirket proje ve faaliyetlerinin, çevreye ve insan yaşamına zarar vermeyen, enerji kaynaklarını dengeli şekilde kullanacak bir çalışma sistemine sahip olup olmadığını gösteren sürdürülebilirlik raporları, “şeffaflık, güvenilirlik ve erişilebilirlik” kriterlerini tescilleyen bir güvence olarak görülüyor.
Oku

Şirketlerin Yeni Anayasası: ESG Kriterleri

İşletmelerde eskiden olduğu gibi ne pahasına olursa olsun kâr elde etme anlayışı sona erdi. Şirketlerin kaderini artık yüksek kâr oranları değil, ESG kriterleri belirliyor.
Oku

İklim Değişiminin Etkileri Görünenin Çok Ötesinde

İklim değişiminin yeryüzünde yarattığı fiziki etkileri kavurucu sıcaklıklar, ani kasırgalar, fırtınalar ve seller yaşadığımızda görüyoruz. Peki ya görünmeyen etkiler neler? İklim krizi ve mental sağlık arasında nasıl bir bağ var?
Oku

Reklamın İyisi Değil Doğrusu Makbul

Markalar, sürdürülebilirlik yönetimlerinin kamuoyuna sunum bölümü olan reklamlarda yine o dilemmayı yaşıyor: Filmin başrolünde “iyi” mi oynayacak yoksa “doğru” mu?