fbpx

“Mevcut Gıda Sistemi Dünya Nüfusunu Besleyemiyor”

BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ile ileri günlerde etkilerini daha da derinden hissedeceğimiz küresel gıda krizini konuştuk. Kırılgan, eşitliksiz, sağlıksız ve yetersiz olan mevcut gıda sistemimizin dünya nüfusunu besleyemediğini söyleyen Selışık, “Bu durumu kimseyi geride bırakmadan dönüştürmek zorundayız.” diyor.

Dünya üzerinde 690 milyon ile 783 milyon arasında yatağa aç giren insan… 900 milyon kişide “ciddi derecede” gıda güvensizliği sorunu… Sağlıklı beslenemeyecek durumda olan 3,1 milyardan fazla kişi… Bu rakam; dünyanın yüzde 42’sine tekabül ediyor! Elbette altında yatan birçok sebep var. İleri günlerde etkilerini daha da derinden hissedeceğimiz küresel gıda krizini, bir de BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’tan dinledik. Selışık, 2030’a yedi hasat dönemi kalmışken “dünyada açlığa son vermek” hedefinin oldukça gerisinde olduğumuzu belirtiyor.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 13. sayısından (Kasım-Aralık 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Emin Yoğurtcuoğlu: “Ben, Sevgiyi Kuşun Kanadında Gördüm”

Türkiye’nin kuş dedektifi Emin Yoğurtcuoğlu, bazen yeni bir kuş türü gördüğündeki sevinç çığlıklarıyla, bazen doğal alanların tahrip edilmesine karşı verdiği mücadeleyle çıkıyor karşımıza. “Ne yöne savrulacağıma doğa karar veriyor.” diyen Yoğurtcuoğlu, İsviçre Alpleri’nden sorularımızı yanıtladı.
Oku

“Dünyayı Korumalıyız ya da Korumalıyız”

Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü tarafından düzenlenen “Gençler Su Ödülü Yarışması”nda üstün başarı ödülüne layık görülen Ayşe Pelin Dedeler, iklim krizine karşı karamsarlıktan uzak durulması gerektiğini ve bilimsel verilerden ayrılmadan çalışmanın şart olduğunu söylüyor.
Oku

“Afette Beslenme Hızlı, Etkin ve Basit Planlı Olmalı”

STK’lar, beslenme uzmanları ve şefler bir araya gelerek afet dönemlerinde beslenme ihtiyacını karşılamak üzere yeni bir proje geliştirdiler: “afet gıdaları paketi”. Fikri geliştiren isimler; UNDP İyi Niyet Elçisi, İhtiyaç Haritası Kurucusu, oyuncu Mert Fırat ve Beslenme Uzmanı Elvan Odabaşı ile projenin detaylarını konuştuk.Yaklaşık 350 bin kilometrekare alanda hasara yol açan ve 14 milyon kişiyi etkilediği düşünülen 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Üzerinden zaman geçtikçe, afet durumunda ortaya çıkan ihtiyaçlar ve yapılan hatalar da daha net tespit edilebildi elbette. 6 Şubat depremlerinde hayatta kalan insanların ihtiyaçları arasında, soruna dönüşen konulardan birinin de beslenme olduğunu gördük. Yardım amaçlı Türkiye’nin her yerinden gönderilen gıdalar, hayati 72 saatten sonra anca bölgeye ulaştırılabildi. Ulaşan gıdaların birçoğu da dayanıksız, çabuk bozulabilecek ürünlerdi. Tonlarca ekmek, küflenerek çöpe gitti. Ulaştırılan kutuların içinde makarna, bakliyat gibi ürünler vardı. Ancak ilk 72 saatte bunları pişirebilecek su, elektrik ve ateşi bulabilmek imkânsızdı. İnsanların hayatta kalmak için yedikleri besinlerin çoğu, hızlı dışkılama ihtiyacı doğurdu ancak bölgede tuvalet bulmak bile bir süre mümkün olmadı. Oluşan her bir sorun, diğer bir soruna zemin hazırladı.