fbpx

“Mevcut Gıda Sistemi Dünya Nüfusunu Besleyemiyor”

BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ile ileri günlerde etkilerini daha da derinden hissedeceğimiz küresel gıda krizini konuştuk. Kırılgan, eşitliksiz, sağlıksız ve yetersiz olan mevcut gıda sistemimizin dünya nüfusunu besleyemediğini söyleyen Selışık, “Bu durumu kimseyi geride bırakmadan dönüştürmek zorundayız.” diyor.

Dünya üzerinde 690 milyon ile 783 milyon arasında yatağa aç giren insan… 900 milyon kişide “ciddi derecede” gıda güvensizliği sorunu… Sağlıklı beslenemeyecek durumda olan 3,1 milyardan fazla kişi… Bu rakam; dünyanın yüzde 42’sine tekabül ediyor! Elbette altında yatan birçok sebep var. İleri günlerde etkilerini daha da derinden hissedeceğimiz küresel gıda krizini, bir de BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’tan dinledik. Selışık, 2030’a yedi hasat dönemi kalmışken “dünyada açlığa son vermek” hedefinin oldukça gerisinde olduğumuzu belirtiyor.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 13. sayısından (Kasım-Aralık 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Shares
Related Posts
Oku

“Sürdürülebilirlik Sosyal Bir Mücadeledir”

Türkiye’de ekolojik harekete ömrünü adamış bir isim Lalehan Uysal. Sahip olduğu birçok unvan olsa da “tohum gözlemcisi” kimliğiyle karşımızda. Uysal’la, ekolojik yaşamı savunurken çıktığı topraklı, güneşli, yağmurlu, renkli yolculuğu ve tüm tohum fotoğraflarını sergilediği “Kurda, Kuşa, AşaÉ ve GözeÉ” sergisini konuştuk.
Oku

“Asıl Bela, Karbondan Öte Metandan Gelecek!”

Bölgesel iklim değişikliği, ekosistem modelleme ve ekolojide bilişim alanlarında uzun yıllardır çalışmalar yürüten Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ile bir araya geldik. İklim değişiminde metan gazının karbondan 18 kat daha tehlikeli olduğunun altını çizen Dalfes, “Karbondan öte, asıl metan başımıza bela olacak!” uyarısını yapıyor.
Oku

Prof. Dr. Selçuk Şirin:“Gerçek Müfredat Hayatın Kendisidir!”

“Ne olacak bu memleketin hâli? Türkiye, tam da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi, evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkânı vermiyor.” diyor Prof. Dr. Selçuk Şirin, son kitabı “Ya Adalet Ya Sefalet”te. Türkiye’nin önde gelen eğitimcilerinden biri olan Şirin’le bir araya geldik; adaletten eğitime, ekonomiden yeşil dönüşüme birçok konuyu mercek altına aldık.
Oku

Beyniniz Yeşil, Kalbiniz Griyse Bu İş Olmaz!

Kimi zaman bir çobanla dağın başında, kimi zaman köylüyle tarlada görüyoruz onu. “Önce kalbinizin yeşillenmesi lazım” diyen haberci ve programcı Güven İslamoğlu ile doğada olmayı, doğaya ait olmayı konuştuk…