fbpx

Nükleer Enerji Risk mi Fayda mı?

Nükleer enerji, sera gazı emisyonuna yol açmadığı için temiz enerji kaynaklarından biri olsa da felaketlerle dolu tarihi nedeniyle “nükleer” kelimesi, çoğu kişi tarafından emniyetli bir enerji biçimi olarak kabul edilmiyor.

Sanayi devrimiyle birlikte artan enerji ihtiyacı, yerini önce kömüre, ardından petrole ve 1980’lerden sonra ise doğal gaza bıraktı. Gelişen ve dönüşen dünyada çoğalan nüfusla birlikte üretimin hızla artması beraberinde sürekli tüketen ve kirleten bir sistem meydana getirdi. Fosil yakıtların yanmasından elde edilen enerji üretimi, artık sürdürülebilir değil. Tüm dünyada enerjiye olan ihtiyaç artarken fosil yakıtların neden olduğu karbon salınımının azaltılması yolunda temiz enerji kaynaklarına yönelmek kaçınılmaz hâle geldi. Rusya-Ukrayna savaşının küresel enerji kaynaklarında yarattığı kesintiler, hükûmetlerin enerji güvenliği stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine ve daha çeşitli, yerel enerji kaynaklarına yönelmelerine neden oldu. Aynı zamanda net sıfır emisyon hedefine ulaşma konusunda kararlılıklarını da artıran birçok ülke, enerji arz güvenliğini sağlamak ve enerjide dışa bağımlılığını azaltma noktasında nükleer enerji yatırımlarını hızlandırdı.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 17. sayısından (Temmuz-Ağustos 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Yenilenebilirin Yükselen Yıldızı Rüzgâr Enerjisi

Sürdürülebilir Üretim dergisi, dünyanın en büyük 12’nci yenilenebilir enerji kapasitesine sahip ülkesi olan Türkiye’nin, yenilenebilir enerji çalışmalarını incelediği bir yazı dizisine başlıyor. İlk olarak, Ocak 2024 itibarıyla toplam kurulu elektrik gücünün yüzde 28’ine ulaşan rüzgâr enerjisini ele alıyoruz.
Oku

Enerjide Bağımsızlık “Temizlikten” Geçiyor

Türkiye’nin 2022’deki 99,5 milyar dolarlık enerji faturası; dış ticaret açığının yüzde 73’ünü oluşturuyor! Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın yolu ise yenilebilir enerjiye yatırım yapmaktan geçiyor.