fbpx

Saatleri Ayarladık, Güneş’i Kaçırdık

İnsanlık önce saati, ardından da saati mevsimlere uyarlamayı icat etti. Modern çağda gün ışığından daha fazla yararlanabilmek ve enerji tasarrufu ön plana çıkarken Türkiye, 2016 yılından bu yana uyguladığı “sabit saat” nedeniyle kış aylarında güne karanlıkta başlıyor.

Milattan önce 4000’li yıllarda Güneş’in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfeden Mısırlılar, bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardı. Fakat insanın zamana karşı yarışı bununla sınırlı kalmayacak, binlerce yılda “zamanı yakalamak” adına daha birçok devrim yapılacaktı. Çünkü artık yerleşik hayata geçen insanlar tarım yapacak, belli zamanlarda ürün ekip sulayacak, hayvanlarını düzenli olarak besleyecek, yaşamını günümüz modern çağına uyarlayacaktı. Bu nedenle zaman, çok daha net biçimde ölçümlenmeliydi. Güneş saatinin ardından su saati, kum saati, mum saati, nihayet mekanik saatler ve kuvars saatler, hatta atom saatleri icat edildi…

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 20. sayısından (Ocak-Şubat 2025) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Dünya Yeşil Ekonomiye Hazırlanırken Adil Geçiş Mümkün mü?

Dünya, yeşil ekonomiye geçme hazırlığında. Bu süreçte karbon salımı yüksek sektörler dönüşüyor. Önümüzdeki dönemde, karbon yoğun sektörlerde faaliyet gösteren pek çok kurum ve kuruluş, bu geçiş dönemine uyum sağlayamadığından dolayı kapanmak zorunda kalacak. Kapanmalar sebebiyle milyonlarca işçinin işsiz kalması söz konusu. Peki, bu süreçte adil bir dönüşüm nasıl mümkün olacak?
Oku

Yaz Turizmi Karadeniz’e mi Kayıyor?

İklim değişiyor, bu değişimin etkileri her sektörde olduğu gibi turizm sektörüne de yansıyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Akdeniz kıyı şeridinde giderek artan sıcaklıklar, kıyı turizmini Karadeniz’e kaydırabilir.
Oku

Kalkınma Planı’nın Odağında “Yeşil Büyüme” Var

Türkiye’nin 2024-2028 yılları için kalkınma hedeflerinin belirlendiği 12’nci ve son “Kalkınma Planı” kamuoyuna sunuldu. Önceki yıllarda kendine yalnızca başka konuların içinde yer bulabilen “iklim krizi”, bu defa, “yeşil dönüşüm” ve “sürdürülebilir kalkınma” vurgusuyla planın merkezine alınıyor.
Oku

İklim Değişikliği ve Çevre Sorunlarına Yönelik Farkındalık Artıyor

Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2021 araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Türkiye’de bu konularda bilgi eksikliğinin, yurttaşlar arasında kafa karışıklığına yol açtığı düşünülüyor. Araştırmanın tüm bu sonuçları bir arada değerlendirildiğinde Türkiye halkının, iklim ve çevre konuları hakkında yüksek bir farkındalığa ve ilgiye sahip olduğu görülüyor. Son yıllarda artan çevre bilinci ve farkındalığıyla birlikte daha temiz, daha yeşil bir ülke talebinde bulunan insanların sayısı gittikçe artıyor.