fbpx

Sıfır Emisyon için Altı Kat Kaynak İhtiyacı

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2021 Raporu’na göre, temiz enerjiye geçişte düşük karbonlu teknolojilerin hızla yaygınlaşmasının, kritik minerallere olan talebi artıracağı öngörülüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2021 Raporu’na göre, temiz enerjiye geçişte düşük karbonlu teknolojilerin hızla yaygınlaşmasının, kritik minerallere olan talebi artıracağı öngörülüyor. Rapora göre, dünyanın 2050’ye kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşması için altı kat fazla daha mineral kaynak gerekiyor. Son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımındaki artışa paralel olarak yeni elektrik üretim kapasitesi için gereken maden miktarı yüzde 50 artmış durumda. Bakır talebinin 2050’ye kadar yaklaşık 14 milyon ton artışla, küresel bakır piyasasında yüzde 60 büyüme sağlayacağı tahmin ediliyor. Lityum talebinin ise 2050’ye kadar 100 katına çıkması, söz konusu dönemde kobalt, nikel ve grafitte de hızlı talep büyümesi bekleniyor.

Temiz enerji teknolojilerindeki toplam yatırım maliyetlerinde yüzde 5 ile 15 arasında bir yükseliş olacak. Bu veriler doğrultusunda mevcut politikaların sürdürüldüğü senaryoda; 10 yılda 430 milyar dolarlık ek yatırım, iklim odaklı senaryoda ise 700 milyar dolarlık ek yatırım ihtiyacı doğması mümkün görünüyor. Elektrikli araçlar ve batarya depolamada mineral kaynaklara talebin 2050’ye kadar 50 katına çıkması beklenirken, elektrik şebekesinin yaygınlaşması da bu dönemde hatlarda kullanılan bakır talebi, yaklaşık iki katına çıkacak. Çelik fiyatları 2020’nin ikinci yarısından bu yana Çin’de iki katına, Kuzey Amerika’da üç katına çıkarken, bakır fiyatlarında yüzde 50 artış yaşandı. Türbin üretiminde yüzde 8-10, toplam yatırım maliyetlerinde ise yaklaşık yüzde 5 yükselişe neden olan fiyat artışları, güneş paneli hücrelerinde kullanımı hızla artan silisyum ile gümüşte de artış yaşattı.

Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler