fbpx

“Sınıf Mücadelesini İçermeyen Çevrecilik, Bahçecilikten İbarettir.”

Modern çağın bitmez tükenmez kişisel gelişim araçlarından biri de “gönüllülük” oldu. Ancak, gönüllülük ve yardım adı altında yapılan fakat kimseye kalıcı fayda sağlamayan çalışmalar, insanlara ruhen büyük zarar veriyor. Adaletsiz, hırslı ve bencil paylaşımın sonunda dünyada yaşadığımız tüm yoklukların, başka büyük çokluklardan ibaret olduğunu anlamalıyız.

Var elbet anlatacak bir sürü şeyim. Afrika’dan başlayabilirim; orada dönüştürdüğümüz köylerden, güneş enerjisi, su ve tarım, eğitim sonra, yaptığımız okullar, eğitim projelerinden bahsedebilirim. Anadolu’daki köylerde kırsal kalkınma adına kurduğumuz kooperatiflerden, seralardan, besi çiftliklerinden…

Daha geçen hafta düzenlenen iklim konferansından içim aniden sıkılıp çıktığımdan bahsedemem ama. “Sınıf mücadelesini içermeyen çevrecilik, bahçecilikten ibarettir.” sözü çınlıyor kulaklarımda çünkü.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 14. sayısından (Ocak-Şubat 2024) ulaşabilirsiniz.


Şimdi Derneği Kurucusu, Sivil Toplum Gönüllüsü
Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Akbelen Yıkılan Ağaçlarla Sınırlı Değil

Yasal düzenlemelerin yaşadığımız doğayı koruyamadığını gördüğümüzde adalete olan inancımız zarar görmeye başlar. Akbelen Ormanı’nda yaşanan yıkım da aynı şekilde, birçok alanda geri dönüşü mümkün olmayan yaralar açmıştır.
Oku

Sürdürülebilirlik için Doğa ve Korunan Alanlar

Doğa kaybı alarm verici düzeyde olsa da “doğa pozitif” bir gelecek için imkânsız değil. Bunun için “adil” ve “karbon nötr” bir ekonomiye geçerken dünyamızın değerli ekosistemlerini de en geniş ölçekte ve en iyi şekilde korumamız gerekiyor. Dünyayı, insan-ekonomi-doğa uyumu ile yaşanabilir bir gezegene dönüştürmek için bu belki de son şansımız.
Oku

Enerji, Önce Verimli Sonra Yenilenebilir Olmalı

Sanayimizdeki enerji verimliliği potansiyeli yüzde 32. Bu da 2022 yılının enerji fiyatlarını baz alırsak yalnızca enerji verimliliğiyle dış ticaret açığının yaklaşık 12 milyar dolar azaltılması anlamına geliyor. Verimlilikle birlikte artacak ihracatı da eklediğimizde, bunun ülke ekonomisine toplam etkisi 20-25 milyar dolara ulaşabilir.
Oku

İki Kere İkinin Yeniden Dört Etmesi İçin “Eşitlemeye” İhtiyaç Var

Cinsiyet eşitsizliğinin en yakıcı şekilde yaşandığı alanlardan biri; kuşkusuz iş hayatına katılım. OECD ülkelerinde kadın istihdamı ortalaması, yüzde 59 seviyelerinde gerçekleşirken Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 30 seviyelerinde seyrediyor. Türkiye bu oranla, OECD ülkeleri arasındaki en düşük kadın istihdamına sahip ülke.