fbpx

Sınıfsız, sömürüsüz eşit bir dünya HA(YA)Lİ

“Medeniyetin ilk şartı adalettir” der Sigmund Freud… Peki eşitsizliklerin egemen olduğu dünyamızda, bu adaleti tesis edecek olan kimdir? Gelir adaleti, kaliteli ve güvenli gıda, temel hizmetlere erişim, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim eylemi, her bireyin en temel insani hakkı. Peki bugün dünya üzerinde kaç kişi bunlara eşit oranda erişebiliyor?

Doğduğumuz coğrafi bölge, ülke, mahalle ve hatta içine doğduğumuz aile, her birimize yaşamımızın geri kalanı için farklı imkânlar sunuyor. Ülkemizin ekonomik politikaları, gelişmişlik seviyesi ve ailemizin gelir düzeyi, seçim şansımız olmadan bize bir yaşam biçimi dayatıyor; bizleri sınıflandırıyor. Kimimiz refah düzeyi yüksek bir ortamda, eğitimden sağlığa, barınmadan gıdaya her alanda imkânlar içinde büyürken kimimiz tüm bu saydığımız temel ihtiyaçlardan yoksun bir hayat sürdürüyor. Eşitler ve eşitsizlikler, bugün insan hakları özelinde tartıştığımız en önemli konu başlıkları.

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 10. sayısından (Mayıs-Haziran 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Deprem: Kaderimiz mi? Gerçeğimiz mi?

Yıkıldık… 6 Şubat’ta, merkez üssü Kahramanmaraş olarak belirlenen ve 10 ilimizi doğrudan etkileyen çok büyük iki depremle sarsıldık. Türkiye’nin, neden her seferinde depreme bu kadar hazırlıksız yakalandığı, uzun süre tartışılacağa benziyor.
Oku

Hava Kurşun Gibi Ağır

Şu an yolu bilinçsiz bir şekilde yarılamış bulunuyoruz ve bir virajdayız. Sürdürülebilir yöntemlerle süreçleri iyileştirerek bu virajı dönmediğimiz takdirde dünya, geri dönülemez bir yolun eşiğinde kalabilir.
Oku

Türkiye’nin Eğitim Çıkmazı

Hazineden eğitime ayrılan pay giderek azalıyor, müfredat ve eğitim sistemi sürekli değişiyor. “Devlet okulu mu, özel okul mu?” tartışmaları devam ederken Türkiye, tam anlamıyla bir eğitim çıkmazına sürükleniyor.