Birleşmiş Milletler’in (BM) 2030 yılına kadar erişilmesini hedeflediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın beşinci maddesi: Toplumsal cinsiyet eşitliği. Yönümüzü şirketlerin sürdürülebilirlik departmanlarına çevirdiğimizde, lider koltuğunda çoğunlukla kadın yöneticilerin oturduğunu görüyoruz. Bu kapsamda Allianz Türkiye, Borusan Holding, BSH, Unilever ve Zorlu Holding’in sürdürülebilirlik departmanlarının yöneticileriyle, toplumsal cinsiyet eşitliği odağında çalışmalarını, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda hedeflerini ve bu hedeflerde şu an nerede olduklarını konuştuk.
GÖRÜŞLER
Berna Özdemir | Allianz Türkiye Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı
“KADINLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER YALNIZCA KADINLARIN SORUNU DEĞİL”
Kadının eğitime, çalışma hayatına ve siyasete katılımındaki engellerin sadece kadınların sorunu olmadığını, bunun bir toplum sorunu olduğunu düşünüyorum. Toplumda var olan bu ayrımcılık, halkın tüm kesimlerine eşit hakların verilmemesine, dolayısıyla refah yaşam koşullarını ve kalitesini iyileştirme şanslarının azalmasına neden oluyor…
Nursel Ölmez Ateş | Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı
“EŞİTLİĞİN SAĞLANDIĞI ÇALIŞMA ORTAMLARINI ÖNEMSİYORUZ”
Toplumsal cinsiyet eşitliğine değer veren ve bu konuda 10 yıldır çalışmalar yürüten bir kurum olarak sadece sürdürülebilirlik alanında değil tüm departmanlarda kadın temsiliyetine önem veriyor ve cinsiyet eşitliğini gözetiyoruz. Çok sesliliğin, farklı düşüncelerin bir arada olmasının verimi ve başarıyı artırdığını düşünüyor, eşitliğin sağlandığı çalışma ortamlarının öneminin altını çiziyoruz…
Burçin Girit | BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sürdürülebilirlik Lideri
“UYGUN ORTAM YARATILDIĞINDA KADINLAR KENDİ YAŞAMLARINI
DÖNÜŞTÜRÜYOR”
Cinsiyet eşitliği ve iklim krizi günümüzün en ciddi meselelerinden. Cinsiyet, sosyal eşitlik ve iklim değişimi arasındaki bağlantıyı ne kadar hızlı anlarsak o kadar hızlı çözüm üretebiliriz. Kaynaklar günden güne azalırken var olan eşitsizlik daha da belirgin hâle geliyor. Bunun yalnızca bir cinsiyetin şartlarının iyileştirilmesi olarak değil, toplumun refahı ve iyiliği adına yapılan kolektif bir adım olduğunun bilincine varmalıyız…
Ebru Şenel Erim | Unilever Türkiye Kurumsal İlişkiler ve İletişim Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi
“MARKALAR, SOSYAL ADALET KONSUNDA BİR DURUŞ SERGİLEMELİ”
Unilever Türkiye olarak şirketin bütününde ve liderliğin tüm seviyelerinde kapsayıcı temsiliyete odaklanıyoruz; kadın yönetici oranımız yüzde 52. Unilever Türkiye Yönetim Kurulu da bunun bir yansıması olarak son beş yıl içinde kadın yönetici temsiliyetini ciddi oranda artırdı ve bugün itibarıyla beş kadın altı erkek üyeden oluşuyor. Herkesin eşit muamele gördüğü bir dünya görmek istiyoruz…
Şahika Özcan Ortaç | Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı
“İNSAN ODAKLI EKOSİSTEMLER YAKLAŞIMINI BENİMSİYORUZ”
Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik vizyonumuzun çatı hedefleri, “Yenileyici İş Modelleri” ve “İnsan Odaklı Ekosistemler” olmak üzere iki temel ayaktan oluşuyor. İnsan Odaklı Ekosistemler başlığı altında yer alan çeşitlilik ve kapsayıcılıkta lider olmak hedefimiz kapsamındaki çalışmalarımızın en önemli halkalarından birini toplumsal cinsiyet eşitliği oluşturuyor. Eşit Bi’Hayat çatı yaklaşımımız doğrultusunda; söylem, iş ortamı, paydaşlarla iş birliği başlıklarında fırsat eşitliğini gözeterek, daha kapsayıcı bir iş kültürünü pekiştirmeye odaklanıyoruz…
Selin Sayar Tekkuş
Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 10. sayısından (Mayıs-Haziran 2023) ulaşabilirsiniz.