fbpx

Su Krizi İçin Doğal Çözümler Sulak Alan Sistemleri

Sulak alan ekosistemleri, yüksek biyolojik aktiviteye sahip sistemlerdir ve atıksulardaki kirletici maddelerin dönüşümünün gerçekleşmesini sağlarlar. Yapay sulak alan sistemleri ise doğal sulak alan ekosistemlerinin bu özelliğini öne çıkaran arıtma amaçlı tasarlanmış sistemlerdir.

Artan nüfus, iklim değişikliği ve mevcut konvansiyonel kaynakların sınırlılıkları nedeniyle su yönetiminde yeni bir anlayış ortaya koymanın zorunlu hale geldiğini artık kabul etmek zorundayız. Dünyanın her yerinde, su kullanımının sürdürülebilir seviyeleri aştığına dair çok sayıda işaret var. Yeraltı sularının tükenmesi, nehir akışlarının normal seviyeden az olması veya hiç olmaması ve artan kirlilik seviyeleri, su stresinin en bariz göstergeleri olarak göze çarpıyor. Su arzı ve talebi arasındaki dengesizlik nedeniyle ortaya çıkan su krizinin önlenmesi ve çözümü için su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi ve kullanılması, hayati önem taşıyor. İşte bu noktada sulak alan sistemleri gibi doğal çözümler su krizi ile mücadele etmede etkili yöntemler olarak karşımıza çıkıyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 10. sayısından (Mayıs-Haziran 2023) ulaşabilirsiniz.


İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü…
Doç. Dr. Mahmut Ekrem Karpuzcu Makaleleri:
Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Sürdürülebilirlik için Doğa ve Korunan Alanlar

Doğa kaybı alarm verici düzeyde olsa da “doğa pozitif” bir gelecek için imkânsız değil. Bunun için “adil” ve “karbon nötr” bir ekonomiye geçerken dünyamızın değerli ekosistemlerini de en geniş ölçekte ve en iyi şekilde korumamız gerekiyor. Dünyayı, insan-ekonomi-doğa uyumu ile yaşanabilir bir gezegene dönüştürmek için bu belki de son şansımız.
Oku

Sürdürülebilirlik ve Mimar Sinan

İnsanlık, yanlış üretim ve tüketim tercihleriyle yerküreyi bir yıkımın eşiğine getirirken çıkış yolunu da kendi değerlerini hatırlayarak bulacak. Mimar Sinan’ın Süleymaniye Külliyesi, döngüsel ve sürdürülebilir eşsiz bir sistemle tasarlanmıştır. Hem de 500 yıl önce!