fbpx

Sürdürülebilirlik Kurumların DNA’sına İşlemeye Başladı

Şirketler, sürdürülebilirliğe ulaşmada artık daha net bir yol haritasına sahip. Yol haritaları üç temel adımı içeriyor: Dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm. Dönüşümün adımlarını birbirinden ayrı değerlendirmek ise artık günümüzde mümkün değil.

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) olarak, 49 sektörel dernek vasıtasıyla 12 binin üzerinde iş insanını ve işletmesini temsil ediyoruz. Bu güçlü temsiliyet ve yerel düzeyde kurmuş olduğumuz ağ, iş dünyasının gündemindeki en önemli konuları sektörel boyutlarıyla takip etmemizi sağlıyor. Tüm sektörlerin gündemindeki sürdürülebilirlik, rekabet ve büyüme için bir araç olmanın ötesine geçerek kurumların tüm stratejilerine yön veren ana unsur hâline geldi. Bunda hiç kuşkusuz, 2023’ün tamamının ve geride bıraktığımız altı ayın gezegenimiz ve şirketler açısından kritik gelişmelere sahne olmasının önemli bir rolü var. 2023, iklimsel boyutta dünyanın kayıtlı tarihindeki en sıcak yıldı. Yıl boyunca yaşanan ve 2024’ün ilk aylarına taşınan jeopolitik gelişmeler de dünyada ticaretin sürdürülebilirliğini sekteye uğratabilecek ne kadar çok makro risk bulunduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Her sektörden pek çok işletme, sürdürülebilirliği DNA’sına kadar işlemeye başladı. Bu şirketler, artık hedeflerindeki sürdürülebilirliğe ulaşmada daha net yol haritasına sahip. Yol haritaları, üç temel adımı içeriyor: Dijital, yeşil ve toplumsal dönüşüm. Bir diğer ismiyle üçüz dönüşüme uyum sağlamak bu yol haritasındaki hedefleri temsil ediyor. Dönüşümün adımlarını birbirinden ayrı değerlendirmek ise artık günümüzde mümkün değil.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 17. sayısından (Temmuz-Ağustos 2024) ulaşabilirsiniz.


Total
0
Shares
Related Posts
Oku

Geçiş Riskleri mi? Fiziksel Riskler Mi?

Ülkemizde iklim krizinden doğacak riskleri belirlemek oldukça zor bir konu. Fiziksel riskleri belirlemek istesek; bilimsel altyapımızda önemli eksiklikler var. Geçiş risklerini belirlemek istesek; devlet politikamız orta ve uzun vadede herhangi bir tahmin yapmaya imkân tanımıyor.
Oku

Gemiler, Petrol Sonrasına Ne Kadar Hazır?

Küresel ticaretin yüzde 85’ini taşıyan gemilerin yüzde 99’u hâlâ petrolle çalışıyor ve petrolün tamamen yerini alacak alternatif bir yakıt yok gibi görünüyor. Mevcut petrol rezervleri de 50 yıl içinde tükenecek, peki ya sonrası?