fbpx

Tam Bağımsız Türkiye İdeali Enerjiden Geçiyor

Türkiye’nin 1978 yılında bor, toryum ve uranyum madenlerinin işletilmesinin Eti Maden tekeline alması ve yabancı ruhsatları iptal etmesinde vatansever gazeteci Raif Karadağ’ın öngörüsü etkili olmuş olabilir mi?

Sürdürülebilirlik konusunda daha önce kendi yazdıklarım dahil çoğu yazı, konuya tek taraflı ve genelde başta petrol olmak üzere enerji ve çevresel faktörler üzerinden bakıyor. Oysa 360 derece bir bakış açısı içinde birbirlerini destekleyen siyasal, sosyal, bilimsel, kültürel, ekonomik ve doğanın oluşturduğu temel yapı elemanlarının bir bütün olarak kalıcı bir şekilde uyumu, gerçek sürdürülebilirliği mümkün kılabilir. Aksi takdirde genelde bir tarafı düzeltirken diğer tarafı bozan, uzun soluklu olamayacak, sadece faydası zararından görece fazla çözümlerle zaman kazanılıyor veya güncel tabirle çoğu zaman ‘yeşil boyama’ yapılıyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 18. sayısından (Eylül-Ekim 2024) ulaşabilirsiniz.


Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Geçiş Riskleri mi? Fiziksel Riskler Mi?

Ülkemizde iklim krizinden doğacak riskleri belirlemek oldukça zor bir konu. Fiziksel riskleri belirlemek istesek; bilimsel altyapımızda önemli eksiklikler var. Geçiş risklerini belirlemek istesek; devlet politikamız orta ve uzun vadede herhangi bir tahmin yapmaya imkân tanımıyor.
Oku

Ama Sistem Böyle Ne Yapalım?

Bizim 1990’da karbon salımlarımızı yüzde 50 azaltmış, 2000’de azaltımı yüzde 80’e çıkartmış, 2010’da ise net sıfır bile değil atmosferden karbondioksit yutan sistemler kurmuş olmamız gerekiyordu. O nedenle lütfen kendi aranızda ne yaparsanız yapın ama bu yaptıklarınızı çok büyük şeylermiş gibi kutlamayın.
Oku

Önce İnsan mı, Ekonomi mi?

Yeşil ekonomi, döngüsel ekonomi, karbon vergisi gibi iklim krizi ile mücadelede hayatımıza giren yeni kavramların odağında insan mı var ekonomi mi?