fbpx

Tarım Yaşlanıyor: Peki Buğdayımızı Kim Yetiştirecek?

Dünyanın çiftçi nüfusu emekliye ayrılıyor. Nüfusu 8 milyarı aşan dünyanın, gelecek 30 yıl içinde tarımsal üretimi artırmazsak gıdasız kalabileceğini biliyor muydunuz? Peki bu durumu nasıl değiştireceğiz?

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya üzerinde olmayacaktık.” dediği bu sözünü herkes kendine rehber edinmek zorunda. Hayalleri, hedefleri olan genç kuşağın aklında birçok özgür ve cesur düşünce var fakat çiftçi olmak bunun bir parçası değil gibi gözüküyor. İnsanoğlu, var olduğu ilk andan beri toprağa bağlı bir şekilde yaşamını sürdürdü. Ama şimdi gençler, şehir hayatını tercih ederse buğdayımızı kim yetiştirecek, ekmeğimizi kim yoğuracak? Büyük ölçüde ülkelerin ekonomisine katkı sağlayan tarım sektörünün, ne yazık ki günümüzde varlığını sürdürme konusunda gidişatı pek iyi değil. Çünkü, yaşlanan nüfus emekli olurken, yerini dolduracak genç nüfus azaldı.

Hilal Yıldırım

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 10. sayısından (Mayıs-Haziran 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Toprağımız İyileşsin İstiyoruz

Nüfus artışına bağlı ortaya çıkan gıda gereksinimine çare olarak yürütülen modern endüstriyel tarım uygulamaları, topraktan yüksek verim almayı sağladı. Ancak bu uygulamalar, en önemli doğal kaynaklarımızdan toprağa büyük bir hasar da verdi. Doğayla uyumlu sürdürülebilir tarım yöntemleri, bu hasarı onarabilir mi?
Oku

Küresel Tarım Üretiminin Sekiz Numarası: Türkiye

Türkiye Bankalar Birliği’nin, tarım sektörünü analiz etmek amacıyla hazırladığı “Tarım Sektörü Raporu 2023” yayımlandı. Raporda, küresel ve Türkiye tarım sektörü, sürdürülebilir tarım, trendler ve beklentiler başlıkları altında detaylı bilgiler paylaşılıyor.
Oku

Çiftçiler Dünyayı Kuşatıyor

Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, İspanya, Polonya… Avrupa’nın birçok noktasında çiftçiler iki aydır sokakta! AB Yeşil Mutabakatı çiftçilerin haklarını gözetmeden, adaletsiz bir biçimde mi uygulanıyor? Ukrayna’dan gelen ucuz ithalat, yerel üretimi nasıl etkiliyor?
Oku

Sessiz Tehlikenin Adı PESTİSİT

Tarım sektöründe verimliliği artırmak ve ürün kayıplarını önlemek amacıyla kullanılan pestisitler, modern tarımın vazgeçilmez unsurlarından biri hâline geldi. Gıda ürünlerinde kalan pestisit kalıntıları tüketicilerin sağlığını tehdit ederken hem uluslararası ticarette katı denetimlere hem de ret kararlarına yol açıyor.