Tarımsal Üretimin Geleceği, Şehirleşmeye Kurban Edilmemeli
“Hem tüketiciyi hem de üreticiyi koruyan, daha adil gelir dağılımına katkı sağlayabilecek tarım ve gıda politikalarının hayata geçirilmesi herkesin beklentisi.”
Geleceği tasarlayan teknoloji şirketlerinin, veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacını karşılamak için seçtikleri enerji modeli, nükleer oldu. Teknoloji devlerinin nükleer yatırımlarını nasıl okumamız gerekiyor?
Ülkelerin karbon salımlarında önemli bir düşüş yaşanmasına rağmen, toplamda dünya karbon salımı azalmıyor, hatta daha da yükseliyor. Atasözünde olduğu gibi, “Herkes kendi evinin önünü süpürdü.” ancak ortalık daha da karıştı.
Modern çağın bitmez tükenmez kişisel gelişim araçlarından biri de "gönüllülük" oldu. Ancak, gönüllülük ve yardım adı altında yapılan fakat kimseye kalıcı fayda sağlamayan çalışmalar, insanlara ruhen büyük zarar veriyor. Adaletsiz, hırslı ve bencil paylaşımın sonunda dünyada yaşadığımız tüm yoklukların, başka büyük çokluklardan ibaret olduğunu anlamalıyız.
2022 yılı sonu itibarıyla dünya birincil enerji kullanımına baktığımızda yenilenebilirin payı yüzde 15 civarındayken fosil yakıtların payı yüzde 81’dir. Fosil yakıtların kullanım payının bu derece büyüklüğü, termal enerji ihtiyacının ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan karşılandığı anlamına geliyor.