fbpx

Türkiye’de Yeni Bir İklim Oluşuyor “EKO İKLİM ZİRVESİ”

“Sahip olduğumuz güzellikler dün nasılsa yarın da öyle kalsın” fikrinden yola çıkan Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi, 30-31 Mart günlerinde gerçekleştirildi. 150 konuşmacının yer aldığı ve 20’yi aşkın oturumun yapıldığı zirvede, iklim değişikliğinin sebep olduğu sorunlara yönelik çözüm yolları konuşuldu.

İklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlenen Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi (Eko İklim), 30-31 Mart günlerinde Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’unda gerçekleştirildi. “Sahip olduğumuz güzellikler dün nasılsa yarın da öyle kalsın” fikrinden yola çıkan, dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği organizasyonu Eko İklim Zirvesi’nde, iklim değişikliğinin sebep olduğu sorunlara yönelik çözüm yolları konuşuldu.

“İklim Değişikliği” ve “Yeşil Dönüşüm” konularında küresel düzenlemelere en doğru şekilde ve hızla hazırlanmak, iklim değişikliği ile mücadele ve ekonomiye etkisinin en aza indirilmesi için ortak akıl oluşturulan zirvede, “Ekonomi ve İklim Değişikliği” temalı Fuar ve İklim Müzesi kuruldu. Ulusal ve uluslararası 150 konuşmacının yer aldığı ve 20’yi aşkın oturumun yapıldığı iki gün boyunca; B2B görüşmeleri, sertifikalı eğitim programları, eğitimler, workshoplar ve sergiler gerçekleştirildi. Karbon nötr olarak gerçekleştirilen organizasyonda; Yeşil Dönüşümde Sorunlar ve Fırsatlar, Yeşil Dönüşümde Tarım ve Gıda, Sürdürülebilir Moda, Futbolda Yeşil Dönüşüm gibi çeşitli başlıklarda oturum programları düzenlendi.

Eko İklim Zirvesi Katılımcıları

DEVLET BAŞKANLARININ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİ

Zirve’nin açılış programının ardından gerçekleştirilen “İklim Değişikliğinde Global Stratejiler” başlıklı oturuma Kuzey Makedonya Eski Devlet Başkanı Dr. Gjorge Ivanov, Kolombiya Eski Devlet Başkanı Andres Pastrana Arango, Nepal Eski Başbakanı Madhav Kumar Nepal, Endonezya beşinci Cumhurbaşkanı Megawati Sukarnoputri ve Kanada Eski Başbakan Yardımcısı Sheila Copps konuşmacı olarak katıldı.

Ivanov oturumda yaptığı konuşmada kutuplardaki buz oranlarının çok hızlı şekilde erimeye devam ettiğine dikkati çekerek, “İklim değişikliği ve deniz seviyesinin yükselmesi büyük şehirleri vuracaktır.” dedi. Kolombiya Eski Devlet Başkanı Arango ise ülkesindeki iklime ve çevreye zarar veren süreçlere dair değerlendirmelerde bulundu. İklim değişikliğinin ekosistemi farklı derecelerde etkileyeceğini kaydeden Endonezya beşinci Cumhurbaşkanı Sukarnoputri, özellikle küresel gıda krizinin farklı formlarına yol açacağını söyledi. Kanada Eski Başbakan Yardımcısı Sheila Copps da çevrim içi olarak katıldığı oturumda dünyanın ve insanoğlunun ciddi zorluklarla yüzleştiğini aktararak tsunamiler ve tayfunlar gibi doğa olaylarının toplumların geleceğini değiştirebileceğini söyledi.

Eko İklim Zirvesi Sahne

Zirve kapsamında gerçekleştirilen “İklim Değişikliği ve Küresel Yeşil Dönüşüm” oturumuna konuşmacı olarak katılan Birleşmiş Milletler (BM) Sınai Kalkınma Örgütü Türkiye Direktörü Süleyman Yılmaz, iklim değişikliğine yönelik çalışmalarda üniversitelerin ve STK’ların önemli bir yer tuttuğunu söyledi. UNGCII Vakfı Kurucusu ve Direktörü Roland Schatz ise iklim değişikliği ile ilgili Ankara’daki üniversiteler ile ABD’deki üniversitelerin ortak çalışma yapabileceklerini kaydetti. Fransa İklim Elçisi Stephane Crouzat ise yaptığı konuşmada, Paris İklim Anlaşması’nın iklim değişikliği ile mücadelede çok önemli olduğunu ifade etti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARINDAN YEŞİL DÖNÜŞÜM ATAĞI

Zirve kapsamında yerel yönetim uygulamaları “Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm” başlıklı oturumda ele alındı. ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma; Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Dünya Belediyeler Birliği Eş Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz katılım gösterdi.

Dünyanın iklim konusunda kırmızı alarm verdiğine işaret eden Fatma Şahin, “Dünya olarak ekonomiyi ekolojiye çeviremedik. Hepimiz zamanın ve mekânın şahitleri olarak dünyanın geldiği noktayı bugün anlayamazsak başaramayız. Yüksek teknolojik arıtmaya geçemezsek balıkları öldüreceğimizi, ağaçları kurutacağımızı, çiçeği, böceği koruyamazsak bebeklerimizi koruyamayacağımızı gördük.” dedi. İnorganik ve organik atıkları ayrıştırarak organik hayvan atıklarından ve sıvı gübreden biyogaz üreten ilk belediyelerden biri olduklarının altını çizen Şahin, “Sanayimizi yeşille buluşturma ve dijitalleştirme konuları üzerinde çalışıyoruz. Ulaşımda ülkemizi demir ağlarla örmemiz lazım, bu yüzden Gaziray’ı tamamlıyoruz. Ulaşımda bisiklet ve bisiklet yolunu önemsiyoruz. Bu konuda İspanya ve Avusturya en çok proje üreten ülkelerdi. Bu yıl bütün büyükşehirler ve belediyeler, hep birlikte proje üreterek dünyada AB’ye en çok proje üreten ülke olduk.” dedi.

Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm

İklim değişikliği nedeniyle son dönemde alışılmışın dışında olayların yaşandığına dikkat çeken Mansur Yavaş, “Kentlerin hazırlıksız olması, altyapı yatırımları, kentleşme süreci ve planlamaların iklim krizine uygun yapılmamış olması ekonomik maliyetleri daha da artırıyor. Ankara’da toplam alanın yalnızda yüzde 3’ünde yerleşim yapılırken kentin yüzde 97’si boş araziden oluşuyor. Bu sıkışmış şehirleşme modelinin Ankara’ya ne kadar zarar verdiğini hep birlikte tecrübe ediyoruz. Bu sebeple yeşil dönüşüm yatırımlarına öncelik verilmesi gerekiyor. Ankara’da yeşil dönüşüm kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’nin uluslararası standartlarda dönüştürülmüş ilk yüzde 100 yerli otobüsü ile yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri merkezi şehrimizde yer alıyor. Yeşil alanlarımızla ve su kaynaklarının etkin kullanımı için yaptığımız faaliyetlerle kentimize ve aslında tüm insanlığa katkı sunuyoruz.” dedi.

10 AYRI ALANDA 321 KONUŞMACI

Eski devlet başkanlarından büyükelçilere, kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimlere, üniversitelerden iş dünyasına, organize sanayi bölgelerinden KOBİ’lere, uluslararası kuruluşlardan bankalara, sivil toplum kuruluşlarından yazar ve sanatçılara kadar toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren zirvede 10 farklı alanda 321 konuşmacı tecrübelerini paylaştı.

İklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konusunda kurum ve kuruluşların çalışma ve iyi örnek uygulamaları fuarda sergilendi. Çevreci ulaşım aracı olan bisiklet kullanımına ilişkin etkinliklerin yer aldığı fuarda, oluşturulan bir parkurda katılımcılara elektrikli bisiklet kullanımı imkânı verilerek, bisiklet kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlandı.

Total
0
Paylaşım