fbpx

Türkiye’nin Eğitim Çıkmazı

Hazineden eğitime ayrılan pay giderek azalıyor, müfredat ve eğitim sistemi sürekli değişiyor. “Devlet okulu mu, özel okul mu?” tartışmaları devam ederken Türkiye, tam anlamıyla bir eğitim çıkmazına sürükleniyor.

Türkiye’de son 20 yılda dört kez müfredat, altı kez lise, üç kez üniversite sınav sistemi, 18 kez de eğitim sistemi değişti. Son olarak 26 Nisan’da “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla açıklanan “seyreltilmiş” yeni müfredat, bir hafta süreyle askıya alınarak kamuoyunun görüşüne sunuldu. İlk olarak seçilen isimden dolayı “eğitimin siyasallaştırılması” eleştirilerini alan yeni müfredat, özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün adının geçmediği ve laiklikten bahsedilmediği gerekçesiyle büyük tartışmalara neden oluyor. Yeni müfredat taslağında öğretim programının merkezine “değerler eğitimi”nin koyulması, “eğitimin dinselleştirilmesi ve gericileştirilmesi” olarak değerlendirilirken veliler ise endişeli! Müfredattaki “sadeleşme” en fazla devrim ve ilkelerde görülürken sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasından da tepkiler gelmeye devam ediyor. Bir yanda “Laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz!” diyen STK’lar, bir yanda “Çocuklarımızı okula göndermeyiz!” diyen aileler, bir yanda müfredattaki değişimin toplumsal yarara dönüşebilmesi için uzlaşıyla, katılımcı bir zeminin gerekli olduğunu vurgulayan iş dünyası…

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 17. sayısından (Temmuz-Ağustos 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Bu Ne Yaman Çelişki Böyle!

Hem tahrip ediyor hem onarmaya çalışıyoruz. İnsan kendi eliyle bozduğunu, yine kendine has teknolojilerle ve yine kendi çıkarları için düzeltmeye çalışıyor. Klasik çevreci bakış açısı ve Radikal Ekoloji akımı işte tam da burada karşı karşıya duruyor. Gelin, tarafımızı seçelim…
Oku

Enerjide Önemli Bir Eşikten Geçiliyor

Türkiye’de toplam kurulu kapasite 95,9 GW’a yükseldi. Söz konusu performans, elektrik üretim altyapısına da yansıyor. Türkiye’nin 11. Kalkınma Planı dâhilinde 2023 yılına dair hedeflediği rakam ise 110 GW.