Türkiye’nin ilk gastronomi apoletini taşıyan Restoran Haftası, bu sene 5-31 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul başta olmak üzere İzmir, Bodrum, Denizli ve Gaziantep’te düzenleniyor. Türkiye’nin en önemli restoranlarının ve en değerli şeflerinin katıldığı haftada, sürdürülebilirlik teması ile özel olarak hazırlanan menüler sunuluyor. Etkinlikte 72’yi aşkın restoran markası yerini alırken şubeli markalarla birlikte Restoran Haftası’na 100’ün üzerinde restoran katılıyor. Katılımcı restoranların “sürdürülebilirlik” temasında hazırladıkları lezzetler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor.
Restoran Haftası’na katılan markalar ve şefler, menülerini sürdürülebilirlik teması kapsamında; atıksız mutfak disiplinine uygun, yerel ve coğrafi işaretli, vegan ve vejetaryen menüler olarak üç kategoride oluşturuyor.
TÜRK MUTFAĞI 2.0 KONFERANSI’NDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Her yıl lezzet tutkunlarının iyi yemek odağında eşsiz bir deneyim yaşadığı Restoran Haftası, aynı zamanda Türk mutfağını farklı perspektiflerden ele alıyor. Etkinlik programına ilk kez 2019 yılında alınan ve gastronomi profesyonellerini buluşturarak her yıl farklı bir temayı işleyen Türk Mutfağı 2.0 Konferansı’nın bu yılki teması sürdürülebilirlik oldu. 14 Mayıs’ta Feriye’de düzenlenen konferansta; gastronomi profesyonelleri, sürdürülebilir Türk mutfağı üzerine konuştu.
GENÇ ŞEFLERE PRAG’DA EĞİTİM HAKKI
Bu yıl Restoran Haftası kapsamında ilk kez düzenlenen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda genç şefler, Türk mutfağının sürdürülebilirlik elçileri olmak için yarışıyor. Finale kalan üç genç şefe, Prag’da sürdürülebilir mutfak odağında eğitim hakkı veriliyor.
SOKAK LEZZETLERİNE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DOKUNUŞU
Restoran Haftası’nın sokak lezzetleri kısmında kafessiz yumurtalarla reçetesi hazırlanan mayonez ve sürdürülebilir domateslerle üretilen ketçap var. Sokak lezzetleri ile oluşturulan tadım günü 21 Mayıs’ta düzenleniyor.
ATIKSIZ MUTFAK ÇALIŞMALARI
Sürdürülebilirlik temasıyla gerçekleşen Restoran Haftası’nın bu yıl ana sponsorluğunu üstlenen Metro Türkiye, otel ve restoran sektörüne gıda israfıyla mücadele konusunda yol gösterecek kapsamlı bir kılavuz yayımladı. Metro Türkiye, bu kılavuz doğrultusunda HORECA sektörünün gıda atıklarına karşı hassasiyetinin artırılması, şefler ve sektör profesyonellerinin bu mücadeleyi benimsemesi ve uygulaması amacıyla Ocak ayında sahaya inerek; menü planlamasından hazırlık aşamasına, ayrıştırma ve ölçümlemeden önlenmeye, önlenemeyeni bağışlamaya ve yeniden kullanmaya kadar detaylı bir eğitim hareketi başlattı.
ATIKSIZ MUTFAK NEDİR?
Gurme restoranlardan küçük mutfaklara kadar gıda israfının önüne geçmek için atılan tüm adımlar atıksız mutfak çalışmaları kapsamında değerlendiriliyor. Süreç, geri dönüşüm, planlama ve değerlendirme gibi yöntemleri kapsıyor.
10 ATIKSIZ MUTFAK FİKRİ
- Dünyada her yıl 1,3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. Atıksız mutfak, doğru alışverişle başlıyor.
- Araştırmalara göre çöpe giden yiyeceklerin sadece çeyreği kurtarılsa 870 milyon aç insana gıda sağlanabilir. Dolayısıyla günlük ihtiyaç, miktarı kadar satın alınmalı.
- Sıfır atığa giden yolda mutfakta her şeyin değerlendirilebileceği unutulmamalı. Örneğin bayat ekmekler galeta ununa dönüştürülebilir.
- Değerlendirmenin pek çok tarafı var. Örneğin alışverişe çıkıldığında evdeki poşet ya da fileler kullanılabilir.
- Çürümüş ya da bayatlamış gıdalar için de kullanım yolları geliştirilebilir. Örneğin karpuz, portakal, elma kabuklarından reçel yapılabilir.
- Doğru ve bilinçli alışveriş, geri dönüştürülebilir malzemelere izin veriyor. Alınan her şeyin üzerinde geri dönüştürülüp dönüştürülemediği yazıyor. Ayrıca pek çok şehirde cam, kâğıt, pil, plastik gibi malzemeleri geri dönüştürmek için ayrılmış konteynırlar bulunuyor.
- Tek kullanımlık ürünleri azaltarak doğaya katkıda bulunabilir ve atıklar azaltılabilir.
- Yeniden kullanılabilir çantalarla evde oluşan plastik ve ambalajlardan oluşan çöp yığınından kurtulmak mümkün.
- Atıklarınızı yeniden gözden geçirin.
- Mutfak gereçlerinde minimali yakalayarak israfın önüne geçilebilir.