fbpx

Uluslararası Sular ve Stratejik Güç: Denizcilik ve Lojistik

Coğrafi konumu nedeniyle ülkeler arası geçiş koridoru görevini üstlenen Türkiye, denizcilik ve lojistik sektörleriyle ticari faaliyetlerine önem kazandırıyor.

İklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuz etkiler, dünya genelinde giderek daha fazla hissedilmeye başlanıyor. Artan sıcaklık, yükselen deniz seviyesi ve birçok küresel tehdit uluslararası alanda ortak çalışmanın zeminini oluşturdu. Bu nedenle Paris Anlaşması kapsamındaki ülkeler küresel sıcaklık seviyesini 1,5°C ile sınırlandırmaya ve taahhütlerini yerine getirmeye çalışıyor. Türkiye ise 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 18 ila 21 arasında azalmak için çaba sarf ediyor. Dolayısıyla iklim krizi birçok endüstriyi sürdürülebilir çözümlere yönlendirmeye başladı. Karbon ayak izinin yoğun olduğu denizcilik ve lojistik sektörü, fosil yakıt kullanımından dolayı çevre dostu bir değişim sürecine uyum sağlamaya çalışan sektörler arasında yer alıyor. Hava ve deniz kirliliğinin önemli bir unsuru olan deniz taşımacılığı, yılda 940 milyon ton karbon salımıyla küresel sera gazının yaklaşık yüzde 2,5’lik kısmından sorumlu.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 20. sayısından (Ocak-Şubat 2025) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Gıda Sektörü İklim Uyumlu Olmalı

Dünyada mevcut ve yaygın gıda üretimi, iklim değişimini tetiklerken iklim değişimi de gıda güvenliği üzerinde ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu sebeple gıda üretim ve tüketim süreçlerinin köklü olarak değişmesi; ve ekonomik, sosyal, çevresel temellerden ödün verilmeyecek şekilde revize edilmesi gerekiyor.
Oku

Dünyamızın Yalıtıma İhtiyacı Var

Günümüzde çevresel sorunlar ve iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacı, inşaat sektörü ve özellikle yalıtım sektörü üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Yalıtım, enerji verimliliğini artırmada kritik bir rol oynuyor dolayısıyla sürdürülebilirlik, modern yapıların temel taşlarından biri hâline geldi. Özetle hem bizim hem de içinde yaşadığımız dünyanın yalıtıma ihtiyacı günden güne artıyor.
Oku

Lojistik, Yeşil Mutabakat’a Ayak Uydurabilecek Mi?

Lojistik faaliyetler, bir firmanın karbon ayak izinin yüzde 75'ini oluştururken taşımacılık sektörü de en büyük enerji tüketen ve karbon yayan endüstrilerden biri olarak kabul ediliyor. Sektör, AB Yeşil Mutabakatı’nın şart koştuğu “ekosistemi koruma” şartını yerine getirebilecek mi?
Oku

İklimlendirmenin Yeşil Dönüşümü Mümkün mü?

Klima ve fan kullanımının her geçen gün artması, yüklü miktarda kimyasal salımına ve yüksek enerji tüketimine neden oluyor. İklimlendirme sektörü şimdilerde AB’nin getirdiği yasal düzenlemelerle bu soruna çözüm yolları arıyor.