fbpx

Yeniden Doğan Şehir: Kahramanmaraş

11 ili etkisi altına alan Kahramanmaraş depreminin üzerinden tam iki yıl geçti. 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği asrın felaketinde hem insanlar hem de şehirler maddi ve manevi hasar aldı. Başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere 120 bin kilometrekarelik alanda birçok bina, iş yeri ve fabrika yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısına cevap veren ülkelerin desteğiyle şehirler hızla toparlanmaya başladı.

Türkiye, jeolojik ve coğrafi açıdan aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya Kıvrım Kuşağı ile birçok fay zonu üzerinde yerleşen bir ülke. Yüksek sarsıntıların ve akabinde gelen yıkımların sebeplerinden birisi de fay hatlarında büyüyen enerji. Bu nedenle, ülkemiz tarih boyunca birçok büyük deprem yaşadı. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan şiddetli depremlerin ardından yaklaşık 39 bin bina yıkılırken 200 bin bina ağır hasar aldı. Depremden dolayı yakınlarını kaybeden insanlar, evlerini ve işlerini de kaybetti. Depremin şiddetiyle karayollarında ve uçak pistlerinde yollar çöktü. Felaketlerin ardı arkası kesilmeden denizden gelecek yardımlar ise İskenderun Limanı’nda çıkan yangın ve hasar nedeniyle gecikti.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 20. sayısından (Ocak-Şubat 2025) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Dünyanın En Akıllı Şehri Songdo

Sürdürülebilir bir dünya inşa etmek amacıyla kurulan akıllı şehirlerde, atıkların dönüştürülmesi ve su kullanımı tüm şehre entegre edilen sensörlerle takip edilip, yönetiliyor. İlk örneği olan Güney Kore’de yaşam çoktan başladı.
Oku

Daha Temiz Yarınlar İçin Dönüşen Kentler

Kentleşme ile artan çevresel ve sosyal sorunlar karşısında, gelecekteki problem ve ihtiyaçlara çözümler üretmek amacıyla yeniden yapılanan kentler, geleceği dönüştürmeye geliyor. Ekolojik eksende dönüşüm kararı veren kentler, artan çevre kirliliğinin ve doğa tahribatının önlenmesini hedefliyor.