fbpx

Bir Limanın Karbon Emisyonu Kömür Santraline Denk Olabilir mi?

Dünya ticaretinin belkemiği denizcilik endüstrisi, ulaşım emisyonlarının yüzde 11’inden sorumlu tutuluyor. Liman kaynaklı azaltım hedefleri tartışılırken Türkiye de “Yeşil Liman” sertifikası için kolları sıvadı.

Uluslararası denizcilik endüstrisi, dünya ticaretinin yüzde 90’ının taşımacılığını yapıyor. Gemiler ise antik çağlardan beri dünya ticaretinin belkemiği. Etrafımızdaki eşyaların en az beşte üçünün hayatı, ham maddesinden bitmiş hâline kadar gemilerden geçiyor ve bir seferde on binlerce kamyonluk yük taşıyabiliyorlar. Bu, kara taşımacılığıyla mümkün olmayacak kadar fazla yük anlamına geliyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 14. sayısından (Ocak-Şubat 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Sürdürülebilir Kalkınmanın Kilit Sektörü Sigortacılık

Sigorta sektörü, hem sürdürülebilir kalkınmada rolü en büyük olan hem de iklim değişimi ve etkilerinden en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Peki sigortacılar, sürdürülebilirlik için neler yapıyor? Sigortacılık sektörünü gelecek yıllarda ne tür riskler bekliyor?
Oku

Bankacılık ve Finans Sektöründe Adil Dönüşüm Hamleleri

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve hedeflerinin hayata geçirilmesinde öncü sektörlerden biri de bankacılık ve finans sektörü. Sürdürülebilir finans bakış açısı, yeşil dönüşüme nasıl bir katkı veriyor? Sektörün atması gereken stratejik adımlar neler?
Oku

Dünyamızın Yalıtıma İhtiyacı Var

Günümüzde çevresel sorunlar ve iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacı, inşaat sektörü ve özellikle yalıtım sektörü üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Yalıtım, enerji verimliliğini artırmada kritik bir rol oynuyor dolayısıyla sürdürülebilirlik, modern yapıların temel taşlarından biri hâline geldi. Özetle hem bizim hem de içinde yaşadığımız dünyanın yalıtıma ihtiyacı günden güne artıyor.
Oku

Karbon Salımına Dur Hamlesi Geldi

Zaman ve hızın değer kazandığı bugünlerde, tek kullanımlık ürünlere talep artarken içinde yaşadığımız gezegen elimizden kayıp gidiyor. Gelişen teknoloji ve yükselen imkânlar sürdürülebilir üretimin önünü açsa da yüksek maliyetler ürün fiyatlarını arşa çıkarıyor.