fbpx

Çocuklarla Birlikte Doğa Gözümüzü Açmak

Çocukların, dünyanın kaybettiklerine, gezegenimizin başına gelen felaketlere değil, güzelliklere dair ilgisi ve merakı uyanmalı.

Bir sonsuzluk sofrası gibi açılır doğa, der şair Sabri Altınel bir şiirinde. Bu dizeyi ben nasıl mı okurum? Bir çocuğun yaratıcılığını, hayal gücünü, zekâsını, empati gelişimini şekillendiren; yani bir çocuğun karakterini kurgulayan onun yaşam alanında gördüğü varlıkların çeşitliliğidir. Doğa ise sonsuz zenginliğini, biyolojik çeşitliliğini bakanın gözlerinin önüne serer. Ruhu besleyen bir sofra kuruludur doğada. Tabii önce toprağa yakınlaşmak, yeryüzüne dokunmak, dallara tutunmak, yaprakların içinde yuvarlanmak, doğaya kulak vererek yürümek, ormanları keşfetmek gerekir. Doğanın zenginliğini özümsemek uçan, sıçrayan, zıplayan her canlıya dikkatini vermeyi gerektirir…

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 10. sayısından (Mayıs-Haziran 2023) ulaşabilirsiniz.


Doğa Dostu Çocuk Kitapları Yazarı Doğa Eğitmeni
Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Gezegenin Çevresel Sınırları

İhracat açısından bakıldığında, Avrupa Birliği’nde uygulanan çevresel kuralların üretimimize yansıtılması akıllıca bir ilk adım olacaktır.
Oku

İkiz Dönüşüm

İş insanları olarak 15-20 yıl öncesinde bilmediğimiz birçok yeni kavramla karşı karşıyayız. Üstelik bu kavramlar, önceleri hepimize biraz fantastik, abartılı, sanki çok da önemli olmayan ve bizi çok da ilgilendirmeyen şeyler gibi geliyordu...
Oku

Sürdürülebilirliğin Dramatik Öyküsü

Eski radyolar gibi, dünya da pek çok alt sistemin ve bileşenin birlikte çalıştığı bütüncül bir mekanik dengenin eseridir. Atmosferden okyanuslara, topraktan ormanlara kadar her şey birbiriyle bağlantılıdır.