fbpx

Çocuklarla Birlikte Doğa Gözümüzü Açmak

Çocukların, dünyanın kaybettiklerine, gezegenimizin başına gelen felaketlere değil, güzelliklere dair ilgisi ve merakı uyanmalı.

Bir sonsuzluk sofrası gibi açılır doğa, der şair Sabri Altınel bir şiirinde. Bu dizeyi ben nasıl mı okurum? Bir çocuğun yaratıcılığını, hayal gücünü, zekâsını, empati gelişimini şekillendiren; yani bir çocuğun karakterini kurgulayan onun yaşam alanında gördüğü varlıkların çeşitliliğidir. Doğa ise sonsuz zenginliğini, biyolojik çeşitliliğini bakanın gözlerinin önüne serer. Ruhu besleyen bir sofra kuruludur doğada. Tabii önce toprağa yakınlaşmak, yeryüzüne dokunmak, dallara tutunmak, yaprakların içinde yuvarlanmak, doğaya kulak vererek yürümek, ormanları keşfetmek gerekir. Doğanın zenginliğini özümsemek uçan, sıçrayan, zıplayan her canlıya dikkatini vermeyi gerektirir…

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 10. sayısından (Mayıs-Haziran 2023) ulaşabilirsiniz.


Doğa Dostu Çocuk Kitapları Yazarı Doğa Eğitmeni
Total
0
Shares
Related Posts
Oku

Sorumlu Gübre Üretimi ve Tüketimi

Aşırı gübre üretimi de aşırı gübre kullanımı da iklim ve çevre kirliliği açısından önemli sorunlardır. Çiftçiyi gübreyle kendi başına bıraktığınızda mucizevi biçimde doğru çözümleri bulmasını beklemeniz doğru değildir. Doğru gübre kullanımının ne derece kıymetli olduğunu algılayarak çiftçiye bu bağlamda maddi ve manevi destek vermemiz gerekir.
Oku

İklim Zararının Maddi Boyutu

Eğer tüm ülkeler 2050 yılında net karbon salmayan bir ekonomik modele geçiş yapmış olurlarsa, şimdiye kadar oluşan ısınma etkisiyle ülkemizdeki maddi zarar millî gelirimizin yüzde 2 azalmasına neden olacak. Her sene yüzde 4 ila yüzde 5 bandında büyüyen ülkemiz için bu, büyümenin neredeyse yarı yarıya azalması anlamına geliyor.
Oku

Akbelen Yıkılan Ağaçlarla Sınırlı Değil

Yasal düzenlemelerin yaşadığımız doğayı koruyamadığını gördüğümüzde adalete olan inancımız zarar görmeye başlar. Akbelen Ormanı’nda yaşanan yıkım da aynı şekilde, birçok alanda geri dönüşü mümkün olmayan yaralar açmıştır.
Oku

Geçiş Riskleri mi? Fiziksel Riskler Mi?

Ülkemizde iklim krizinden doğacak riskleri belirlemek oldukça zor bir konu. Fiziksel riskleri belirlemek istesek; bilimsel altyapımızda önemli eksiklikler var. Geçiş risklerini belirlemek istesek; devlet politikamız orta ve uzun vadede herhangi bir tahmin yapmaya imkân tanımıyor.