fbpx

Nasıl Bir Enerji?

Bu sorunun verilecek en kapsamlı cevabı; temiz, verimli, ucuz ve ulaşılabilir olmasıdır. Bugün sahip olduğumuz teknoloji, tüm bu özellikleri içinde barındıran bir enerji kaynağı sunabiliyor mu?

Ege’ye her gidişimde dağ tepelerindeki rüzgâr türbin sayılarının artışı dikkatimi çekiyor. Aynı şekilde, arazilerde sıra sıra dizilen güneş panelleri de azımsanmayacak ölçüde. Aliağa tarafında çekicilerin taşıdığı türbinin kule uzunluğunun 120, kanat uzunluğunun 80 metre olduğunu öğrendiğimde oldukça şaşırmıştım. Bir asırdan önce kullanılmaya başlanan ve bugün tam ölçüsü 200 metreyi bulan bir tribünün verimliliğinin bugünkü teknolojiyle ne kadar artmış olduğunu merak ettim. Rüzgâr türbinlerinin yüzde 25 ila 40 arasında bir verimliliğe sahip olduğunu öğrenince hayal kırıklığına uğradım. Bir rüzgâr türbini, bir yılda 150 gün çalışırsa şanslıyız demektir. Güneş enerjisinde ise verimlilik çok daha düşük. Güneş enerjisi santralleri, yüzde 15-25 civarında bir verimliliğe sahip. Her iki enerji sisteminin işletim ömrü de 25-35 yıl aralığında değişiyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 14. sayısından (Ocak-Şubat 2024) ulaşabilirsiniz.


Sürdürülebilir Üretim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

İnsan Olmayan Canlılarla İlişkimizi Yeniden Düşünmek

Bir davranış acıyı azaltıp, mutluluğu (hazzı) artırdığı sürece etik açıdan doğrudur. İnsan olmayan hayvanlar da acıyı hissedebilirler. Bu durumda onların acı çekmesini önlemek, azaltmak insanın ahlaki sorumluluğudur. Uzun zamandır ihmal ettiğimiz bu sorumluluğu hatırlamak ve verdiğimiz acı üzerine düşünmeye başlamak rahatsız edici tabii…
Oku

Geçiş Riskleri mi? Fiziksel Riskler Mi?

Ülkemizde iklim krizinden doğacak riskleri belirlemek oldukça zor bir konu. Fiziksel riskleri belirlemek istesek; bilimsel altyapımızda önemli eksiklikler var. Geçiş risklerini belirlemek istesek; devlet politikamız orta ve uzun vadede herhangi bir tahmin yapmaya imkân tanımıyor.