fbpx

Dökümhaneden Sanat Stüdyosuna

Alüminyum döküm levhaları dönüştürerek tuval hâline getiren, mühendis bir ressam Murat Negiz… “Farklı disiplinleri ve aslında çok tercih edilmeyen farklı materyalleri bir arada kullanmayı çok seviyorum.” diyen Negiz ile yaratım süreçlerini, sanat hayatını ve projelerini konuştuk.

Fabrikada dökümhanenin fırınlarından akan atık alüminyum parçalarını tuvale dönüştürüp üzerine iki boyutlu resimler çizen bir ressam düşünün… Hem atık malzemeleri dönüştürerek sürdürülebilir sanata katkı sunuyor hem de mühendislik altyapısıyla farklı disiplinleri bir araya getirerek eşine çok rastlanmayan işlere imza atıyor. Daha 10 yaşındayken resim yeteneği UNESCO tarafından ödüllendirilen Murat Negiz ile bir araya geldik…

Selin Sayar Tekkuş

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 11. sayısından (Temmuz-Ağustos 2023) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Sanata Sürdürülebilir Dokunuşlar

Sürdürülebilir sanat; ekoloji ve sosyal adalet gibi sürdürülebilirliğin temel ilkeleriyle uyumlu sanat olarak tanımlanıyor. Sürdürülebilirlik kavramı sosyal, ekonomik, tarihi ve kültürel farklı etkenlerle de ilişkili olduğundan üretilen sanat eserinin sürdürülebilir olması adına farklı disiplinleri de içermesi gerekiyor.
Oku

“Su, saygı bekler”

Suya duyusal, deneyimsel ve zihinsel bir taraftan bakmayı mümkün kılan eserleri ile dikkat çeken Silvia Bener, suyun yüzeyinden öteye yönelttiği bakışla su ile insan arasındaki ilişkiyi ve insanın evrende durduğu yeri sorgulamasını sağlıyor.
Oku

“Şehirler, Devasa Birer Tuval”

Sokaklara yeniden hayat verirken bir yandan da kent, çevre ve insan arasındaki diyaloğu daha güçlü hâle getiren Onaranlar Kulübü’nün Kurucu Ortağı Doğukan Güngör, “Evrensel bir dil konuşuyoruz; sokak, sürdürülebilirlik, tasarım ve katılımcılık.” diyor.