fbpx

Geri Dönüşüm Gerçekleri

Sürdürülebilirliğin temel ilkeleri arasında yer alan “atık üretimini sıfırlama” kuralı hem üreticileri hem tüketicileri geri dönüşüme yönlendiriyor. Ancak hâlâ geri dönüşüm hakkında doğru bildiğimiz birçok yanlış var…

Bugün döngüsel ekonomi; üretim, kullanım ve imha sürecini, “dönüşüm”e evirmeyi esas alan endüstriyel bir terim olarak kullanılıyor. Zaten bu modelin çıkış noktası da aslında doğada atık kavramının bulunmayışına dayanıyor. Sürdürülebilirliğin temel ilkeleri arasında yer alan “atık üretimini sıfırlama veya atıkları farklı bir fayda üretmek için kullanma” kuralı hem üreticileri hem tüketicileri geri dönüşüme yönlendiriyor. Çünkü geri dönüşüm, malzeme kazanımı sağlayarak hem ekonomiye hem de sürdürülebilir ve doğru kaynak kullanımını sistematikleştirerek doğaya katkı sağlıyor. Ancak geri dönüşüm de tek başına çok bir şey ifade etmiyor. Bu noktada atık üretimi, geri kazanma, geri dönüşüm, çöp, atık gibi birçok önemli ve birbirinden farklı kavram devreye giriyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 15. sayısından (Mart-Nisan 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Yeşil Dönüşümün Anahtarı Sürdürülebilir Üretim

İşletmelerin yalnızca hizmetleri veya satışlarıyla başarıyı yakaladığı günler geride kalmış durumda. Üretim endüstrisinin yeni rekabet alanı; yenilenebilir kaynaklarla üretilen çevreci ürünler oldu. Yıllık 2 trilyon doların üstünde ithalat hacmi olan AB, fitili ateşledi ve Türkiye, fitile en yakın ülke…
Oku

Plastik Yiyoruz

Everest’in yüksekliklerinden Mariana’nın en derin noktasına, kutuplardan denizlere… Doğal yaşam alanlarının en büyük tehdidi plastik atıklar, sadece doğada bulunmuyor, neredeyse yediğimiz her lokmada insan vücuduna nüfuz ediyor.
Oku

Etiketlerde Sürdürülebilirliği Nasıl Okuyacağız?

Kıyafetlerin üzerindeki etiketler kaşındırır, rahatsız eder ve biz onları keser bir kenara atarız. Ya da ambalajların üzerindeki işaretleri dikkate almaz, kullanma talimatlarına bile bakmayız. Baksak bile, bu talimatların bir kısmını anlamayız; sembolleri tanımayız. Sadece tekstilde de değil, birçok sektörde sürdürülebilirliği doğru uygulamak, aslında o önemsemediğimiz etiketleri ne kadar doğru okuduğumuzla doğru orantılı olabilir.