fbpx

Kültürlerin Parmak İzleri Coğrafi İşaretler

Kültürel sürdürülebilirliğimizin önemli bir bölümünü temsil eden “Coğrafi İşaretli Ürünler”, geleneksel üretim, geleneksel yaşam kültürü ve yöresel lezzetlerin korunup tanıtılmasına da büyük katkı sağlıyor. Bugün bu ürünler, AB’de 77,1 milyar euro, dünya genelindeyse 200 milyar doların üzerinde bir katma değer oluşturuyor.

Miras deyince aklımıza ilk olarak “vefat eden bir yakından kalan mülk, para veya servet” gelse de bu sayı kapak haberimizde, size tüm bunların üzerinde bir konudan bahsedeceğiz, coğrafi ve kültürel mirasımızdan… “Bir toplumun tüm bireyleriyle birlikte var olduğu sürece ürettiği ve kullandığı bilgi birikimi”ni işaret eden kültürel miras, aynı zamanda toplumların ortak serveti sayılıyor. Yüzyıllar boyunca biriktirdiğimiz somut ve soyut değerlerin tümü, aslında bizi biz yapan tüm unsurları kapsıyor. Nereye ait olduğumuz, bağlarımız ve kimliğimiz işte bu kültürel mirasın içinde kendini buluyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 14. sayısından (Ocak-Şubat 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Sınıfsız, sömürüsüz eşit bir dünya HA(YA)Lİ

“Medeniyetin ilk şartı adalettir” der Sigmund Freud… Peki eşitsizliklerin egemen olduğu dünyamızda, bu adaleti tesis edecek olan kimdir? Gelir adaleti, kaliteli ve güvenli gıda, temel hizmetlere erişim, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim eylemi, her bireyin en temel insani hakkı. Peki bugün dünya üzerinde kaç kişi bunlara eşit oranda erişebiliyor?
Oku

Türkiye’nin Eğitim Çıkmazı

Hazineden eğitime ayrılan pay giderek azalıyor, müfredat ve eğitim sistemi sürekli değişiyor. “Devlet okulu mu, özel okul mu?” tartışmaları devam ederken Türkiye, tam anlamıyla bir eğitim çıkmazına sürükleniyor.