fbpx

Nüfus Arttıkça Şehirler Yetersizleşiyor

Türkiye, bugün tüm olumsuz koşullara rağmen tarımda büyük potansiyellere sahip, dünyanın sayılı ülkelerinden biri. Ancak plansız kentleşme hamleleri ve nüfus artışı, şehirlerin tarımsal yeterliliklerini düşürüyor.

Türkiye, ucuz istihdama dayalı sanayinin teşvik edildiği son dönem kalkınma politikalarıyla, 50 yıl gibi kısa bir sürede, nüfusun yüzde 70’inin şehirlerde yaşadığı bir ülkeye dönüştü. Oysaki biz, tarım ülkesi olmakla övünen, uzun yıllar kırsal yerleşim düzenini sürdüren bir topluluk idik. Prof. Dr. Selçuk Şirin’in “Ya Adalet Ya Sefalet” kitabında yazdığı gibi, Türkiye’nin tarımdan sanayiye geçiş süreci, plansız yürütülen politikalarla öyle hızlı gerçekleşti ki, şu an ne tarım ülkesi olmakla övünebiliyoruz ne de sanayi atılımlarımızla. Çünkü Trakya ve Tekirdağ’da olduğu gibi, tüm dünyada örnek gösterilen tarımsal verimliliği en yüksek alanlarımız, bu bölgelerin tarım dışı faaliyetlerle değerlendirilmesiyle topraklarını, su alanlarını kaybediyor. Sanayi faaliyetleri ve nüfus yığılması, şehirlerin kimliklerini kaybetmesine sebep olduğu gibi barınma, alt yapı, çevre, eğitim gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 14. sayısından (Ocak-Şubat 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Küresel Tarım Üretiminin Sekiz Numarası: Türkiye

Türkiye Bankalar Birliği’nin, tarım sektörünü analiz etmek amacıyla hazırladığı “Tarım Sektörü Raporu 2023” yayımlandı. Raporda, küresel ve Türkiye tarım sektörü, sürdürülebilir tarım, trendler ve beklentiler başlıkları altında detaylı bilgiler paylaşılıyor.
Oku

Toprağımız İyileşsin İstiyoruz

Nüfus artışına bağlı ortaya çıkan gıda gereksinimine çare olarak yürütülen modern endüstriyel tarım uygulamaları, topraktan yüksek verim almayı sağladı. Ancak bu uygulamalar, en önemli doğal kaynaklarımızdan toprağa büyük bir hasar da verdi. Doğayla uyumlu sürdürülebilir tarım yöntemleri, bu hasarı onarabilir mi?
Oku

Çiftçiler Dünyayı Kuşatıyor

Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, İspanya, Polonya… Avrupa’nın birçok noktasında çiftçiler iki aydır sokakta! AB Yeşil Mutabakatı çiftçilerin haklarını gözetmeden, adaletsiz bir biçimde mi uygulanıyor? Ukrayna’dan gelen ucuz ithalat, yerel üretimi nasıl etkiliyor?