fbpx

Neden Hollanda?

Bu günlerde Türkiye’den çok sayıda Start-up’ın, Hollanda’ya gittiğini ve gitmeye çalıştığını görüyoruz. Nedenini öğrenebilmek için, dört asır öncesine gitmemiz gerektiğini düşünüyorum!

Türkiye’nin yaşadığı beyin göçü, aslında ülke gündeminin ilk üçünde olması gereken bir konu olsa da yapay gündem nedeniyle yeterli ilgiyi göremiyor. Kaçak göçmenler ve mülteci konusu seçim malzemesi olarak kullanıldığı için daha çok gündemde yer buluyor. Oysa göçmenlik, sadece bugünün sorunu değil ve iklim mültecileriyle birlikte geleceğin ana gündem konusu olmaya da aday. Türkiye son yıllarda ciddi bir beyin göçüyle karşı karşıya. Aslında adı koyulmamış bir mübadele yaşanıyor. Ülkenin eğitimli ve nitelikli iş gücü batıya taşınırken, doğudan gelen eğitimsiz ve kalifiye olmayan milyonlarca insan da Türkiye’ye yerleşmiş durumda. Ülkenin yetiştirdiği sağlık çalışanları, mühendisler ve girişimcilerin tercih ettiği ülkeler de farklılık gösteriyor. Örneğin doktorlar daha çok Almanya’yı tercih ederken Start-up’lar ABD ve Hollanda’yı seçiyor.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 10. sayısından (Mayıs-Haziran 2023) ulaşabilirsiniz.


Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Sürdürülebilirlik için Doğa ve Korunan Alanlar

Doğa kaybı alarm verici düzeyde olsa da “doğa pozitif” bir gelecek için imkânsız değil. Bunun için “adil” ve “karbon nötr” bir ekonomiye geçerken dünyamızın değerli ekosistemlerini de en geniş ölçekte ve en iyi şekilde korumamız gerekiyor. Dünyayı, insan-ekonomi-doğa uyumu ile yaşanabilir bir gezegene dönüştürmek için bu belki de son şansımız.
Oku

İki Kere İkinin Yeniden Dört Etmesi İçin “Eşitlemeye” İhtiyaç Var

Cinsiyet eşitsizliğinin en yakıcı şekilde yaşandığı alanlardan biri; kuşkusuz iş hayatına katılım. OECD ülkelerinde kadın istihdamı ortalaması, yüzde 59 seviyelerinde gerçekleşirken Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 30 seviyelerinde seyrediyor. Türkiye bu oranla, OECD ülkeleri arasındaki en düşük kadın istihdamına sahip ülke.