fbpx

Ekonomik Çıktılar “Mutluluk” İçin Yeterli Değil

Araştırmalar, bir ülkenin refah seviyesini ölçmek için ekonomik göstergelerin tek başına yeterli olmadığını gösteriyor. Peki, bir toplumu mutlu kılan paradigmalar nelerdir? Mutluluk, kalkınma için ne ifade eder?

Gayri Safi Millî Mutluluk nedir, hiç duydunuz mu? Biz ülkece, dünyanın birçok başka ülkesi gibi, bu endeksin yalnızca “hasıla” kısmıyla ilgileniyor olsak da “mutluluğu” devlet meselesi hâline getirmiş ülkeler de var. Bunlardan en öne çıkanı, Mutluluk Bakanlığının olduğu Butan Devleti. Güney Asya’da, Hindistan ve Çin arasında yer alan gizemli Butan Devleti, mutluluğu devlet politikası hâline getirerek refah ve kalkınma literatürüne sokan ilk ülke olarak tarihe geçti. Butan’ın katkılarıyla Birleşmiş Milletler, 2012 yılında 20 Mart’ı “Dünya Mutluluk Günü” ilân etti. 2015’te BM tarafından, yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizliği azaltmak ve gezegeni korumak hedefiyle devreye sokulan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın temeli de dünya refahı ve mutluluğunu sağlamak üzere atıldı.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 16. sayısından (Mayıs-Haziran 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Küresel Köyün Kaygılı Çocukları

Türkiye’de seçmen sayısı 7 milyonu, dünyada ise nüfusu 2,47 milyarı bulan Z Kuşağı, 20 yıl sonra dünyayı yönetecek. Rahat görünümlerinin aksine, kaygı düzeyi oldukça yüksek olan bu kuşağın tüketim öncelikleri neler? Sürdürülebilirlik, Z kuşağının satın alma davranışlarının neresinde?Bir ürünü satın alırken başvurulan yollar herkes için aynı mıdır? Ya da satın alma alışkanlıklarında herkesin öncelikleri bir midir? Bu soruların yanıtları kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte kuşaklar arasında da tüketimi belirleyen bazı değişkenler bulunuyor. Ancak belli yıllar arasında doğan insanların jenerasyon farklarını tanımlayan “kuşak”ların özellikleri de toplumdan topluma, kültürden kültüre değişiyor. Bu da her ülkenin dönemler içinde yaşadığı deneyimlerin farklı olmasına bağlanıyor.
Oku

Son Irmak Kuruduğunda…

Yaşamın devamlılığı noktasında en önemli kaynaklardan biri olan su, biyolojik çeşitliliği ayakta tutma konusunda da büyük bir rol üstleniyor. Su kaynakları, başta iklim krizi ve aşırı tüketim gibi etkenlere bağlı olarak günden güne azalıyor ve bu nedenle tüm dünya, su kıtlığına doğru sürükleniyor.