fbpx

Ekonomik Çıktılar “Mutluluk” İçin Yeterli Değil

Araştırmalar, bir ülkenin refah seviyesini ölçmek için ekonomik göstergelerin tek başına yeterli olmadığını gösteriyor. Peki, bir toplumu mutlu kılan paradigmalar nelerdir? Mutluluk, kalkınma için ne ifade eder?

Gayri Safi Millî Mutluluk nedir, hiç duydunuz mu? Biz ülkece, dünyanın birçok başka ülkesi gibi, bu endeksin yalnızca “hasıla” kısmıyla ilgileniyor olsak da “mutluluğu” devlet meselesi hâline getirmiş ülkeler de var. Bunlardan en öne çıkanı, Mutluluk Bakanlığının olduğu Butan Devleti. Güney Asya’da, Hindistan ve Çin arasında yer alan gizemli Butan Devleti, mutluluğu devlet politikası hâline getirerek refah ve kalkınma literatürüne sokan ilk ülke olarak tarihe geçti. Butan’ın katkılarıyla Birleşmiş Milletler, 2012 yılında 20 Mart’ı “Dünya Mutluluk Günü” ilân etti. 2015’te BM tarafından, yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizliği azaltmak ve gezegeni korumak hedefiyle devreye sokulan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın temeli de dünya refahı ve mutluluğunu sağlamak üzere atıldı.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 16. sayısından (Mayıs-Haziran 2024) ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Deprem: Kaderimiz mi? Gerçeğimiz mi?

Yıkıldık… 6 Şubat’ta, merkez üssü Kahramanmaraş olarak belirlenen ve 10 ilimizi doğrudan etkileyen çok büyük iki depremle sarsıldık. Türkiye’nin, neden her seferinde depreme bu kadar hazırlıksız yakalandığı, uzun süre tartışılacağa benziyor.
Oku

Bu Ne Yaman Çelişki Böyle!

Hem tahrip ediyor hem onarmaya çalışıyoruz. İnsan kendi eliyle bozduğunu, yine kendine has teknolojilerle ve yine kendi çıkarları için düzeltmeye çalışıyor. Klasik çevreci bakış açısı ve Radikal Ekoloji akımı işte tam da burada karşı karşıya duruyor. Gelin, tarafımızı seçelim…
Oku

Hava Kurşun Gibi Ağır

Şu an yolu bilinçsiz bir şekilde yarılamış bulunuyoruz ve bir virajdayız. Sürdürülebilir yöntemlerle süreçleri iyileştirerek bu virajı dönmediğimiz takdirde dünya, geri dönülemez bir yolun eşiğinde kalabilir.