fbpx

İklim Değişikliği Hedefleri ve Jeopolitik Riskler

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin endüstri devrimi döneminde yarattığı emisyonlar, günümüzdeki iklim değişikliği sorununun ana kaynağı olarak görülüyor. Bu sebeple söz konusu ülkelerin emisyon azaltımında liderlik rolü üstlenmeleri bekleniyor.

Günümüzde iklim değişikliğine sebep olan toplam karbon miktarının yüzde 56’ı Çin, ABD, AB ve Hindistan tarafından salınıyor. İklim değişikliğine sebep olan emisyon salımı endüstri devrimiyle başladığı için iklim değişikliğinin asıl sorumluları tarihsel olarak kuşkusuz ABD ve AB. Doğal olarak bu ülkelerin, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda da büyük sorumlulukları var. Emisyon azaltımında liderlik rolü üstlenmeleri bekleniyor. Ancak son dönemdeki siyasi yönelimler, Ukrayna-Rusya Savaşı ve özellikle Çin’le Batı arasındaki ekonomik rekabet koşulları, AB ve ABD’de iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bariyer oluşturuyor. Çin ve Hindistan’nın ise iklim hedeflerinin önünde ekonomik etkenler söz konusu.

Yazının tamamına Sürdürülebilir Üretim dergisinin 17. sayısından (Temmuz-Ağustos 2024) ulaşabilirsiniz.


Total
0
Paylaşım
Benzer İçerikler
Oku

Globalde Enflasyon Sorunu Çözüldü, Bizde Henüz Yeni Başlıyor

Türkiye ekonomisi, yüksek enflasyon ve küresel ekonomik dalgalanmaların etkisi altında zorlu bir süreçten geçiyor. Merkez Bankasının faiz kararları, hükûmetin mali politikaları ve finans sektörünün sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü, bu sürecin geleceğini belirleyecek önemli faktörler arasında yer alıyor.
Oku

Dünya ve Türkiye Elektrikli Araç Pazarını Çin Çarptı

Hızla artan elektrikli araç sayısı, 2023 yılında göreceli olarak bir miktar yavaşladı. Bunun nedenleri, her iki elektrikli araçtan birini üreten Çin'de elektrikli araçlara verilen sübvansiyonların azaltılması, dünya genelinde yaşanan faiz artışları, enflasyonun yükselişi, ayrıca petrol fiyatlarının 2023 yılında gevşemesi olarak sayılabilir.
Oku

Sürdürülebilirliğin Dramatik Öyküsü

Eski radyolar gibi, dünya da pek çok alt sistemin ve bileşenin birlikte çalıştığı bütüncül bir mekanik dengenin eseridir. Atmosferden okyanuslara, topraktan ormanlara kadar her şey birbiriyle bağlantılıdır.
Oku

Dünyanın En Büyük Tehdidi, Zaaflarımız

Atmosferdeki ısınma ilk kez 1,5 santigrat dereceyi geçti ve bu durum; doğa felaketlerinin sıklığını ve şiddetini daha artırıyor. Gelinen nokta, şirketler ve devletlerin “algıya oynamak” dışında pek bir şey yapmadığını gösteriyor.